Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Summit-ul informal de la Sibiu a fost abordat în cheie electorală
10.05.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Prezenți la Summit-ul informal de la Sibiu, șefii de stat și de guvern au transmis un singur mesaj: Ne interesează rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European. Veniți la vot!

La acest Summit, șefii de stat și de guvern nu au abordat problemele sensibile reprezentate de provocările care au pus la grea încercare cooperarea și solidaritatea între statele membre și instituțiile UE. Eforturile participanților au fost centrate asupra campaniei electorale, singurul obiectiv pentru acest Summit fiind acela de a nu-i afecta electoral.

Concret, în Preambulul Declarației de la Sibiu, accentul este pus pe apropierea alegerilor pentru Parlamentul European, în timp ce în Apelul Comun pentru Europa, cei 21 de șefi de stat semnatari au subliniat că “viitorul nostru comun european se află pe buletinul de vot”.

Apelul la o singură Europă, la solidaritate în vremuri dificile și la protejarea democrației și a statului de drept reprezintă, indubitabil, o reafirmarea necesară a valorilor și principiilor care stau la temelia Uniunii Europene. Nu este însă suficient, pentru că în această perioadă statele membre și instituțiile UE au nevoie de o (re)definire unitară a acestor valori și principii. Cu alte cuvinte, UE are nevoie de un consens că fiecare actor înțelege același lucru atunci când vorbește despre cooperare, solidaritate, democrație și stat de drept, fără să aducă nuanțe sau interpretări naționale sau partizane.

În timp ce România este decuplată de la temele dezbătute în această perioadă în majoritatea statelor membre ale UE, Summit-ul de la Sibiu este văzut ca un moment de respiro. Discuțiile sensibile vor fi reluate după producerea efectivă a Brexit-ului la următoarele Summit-uri organizate de Finlanda și Croația. Tema fierbinte va fi reprezentată, cel mai probabil, de condiţionarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, în contextul stringent al adoptării noului Cadru financiar multianual.

Vladimir-Adrian CosteaPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.