Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Summit-ul informal de la Sibiu a fost abordat în cheie electorală
10.05.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Prezenți la Summit-ul informal de la Sibiu, șefii de stat și de guvern au transmis un singur mesaj: Ne interesează rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European. Veniți la vot!

La acest Summit, șefii de stat și de guvern nu au abordat problemele sensibile reprezentate de provocările care au pus la grea încercare cooperarea și solidaritatea între statele membre și instituțiile UE. Eforturile participanților au fost centrate asupra campaniei electorale, singurul obiectiv pentru acest Summit fiind acela de a nu-i afecta electoral.

Concret, în Preambulul Declarației de la Sibiu, accentul este pus pe apropierea alegerilor pentru Parlamentul European, în timp ce în Apelul Comun pentru Europa, cei 21 de șefi de stat semnatari au subliniat că “viitorul nostru comun european se află pe buletinul de vot”.

Apelul la o singură Europă, la solidaritate în vremuri dificile și la protejarea democrației și a statului de drept reprezintă, indubitabil, o reafirmarea necesară a valorilor și principiilor care stau la temelia Uniunii Europene. Nu este însă suficient, pentru că în această perioadă statele membre și instituțiile UE au nevoie de o (re)definire unitară a acestor valori și principii. Cu alte cuvinte, UE are nevoie de un consens că fiecare actor înțelege același lucru atunci când vorbește despre cooperare, solidaritate, democrație și stat de drept, fără să aducă nuanțe sau interpretări naționale sau partizane.

În timp ce România este decuplată de la temele dezbătute în această perioadă în majoritatea statelor membre ale UE, Summit-ul de la Sibiu este văzut ca un moment de respiro. Discuțiile sensibile vor fi reluate după producerea efectivă a Brexit-ului la următoarele Summit-uri organizate de Finlanda și Croația. Tema fierbinte va fi reprezentată, cel mai probabil, de condiţionarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept, în contextul stringent al adoptării noului Cadru financiar multianual.

Vladimir-Adrian Costea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti