Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

GDPR – A trecut un an. Dar viitorul este înainte!
09.05.2019 | Marta POPA

Marta Popa

Marta Popa

Cel puțin teoretic, Regulamentul General pentru Protecția Datelor (GDPR sau „Regulamentul”) a reprezentat Anul2k în domeniul protecției datelor, nu numai în Europa, ci și la nivel mondial. Desigur, organizațiile din întreaga lume s-au grăbit să se conformeze acestuia, temându-se de consecințe foarte oneroase în caz de neconformitate. Dar GDPR este adesea vag redactat și nu oferă soluții unice sau suficient de clare, astfel încât respectarea pune în multe cazuri semne de întrebare. Deci, un an mai târziu, unde ne aflăm? S-au mai limpezit lucrurile astfel încât să avem acum o anumită claritate?

2018 – Intrarea în efectivitate a GDPR și adaptarea legislației naționale

La scurt timp după intrarea în vigoare a GDPR, legislația națională a primit noi reglementări pentru adaptarea GDPR la contextul local. Astfel, Legea nr. 190/2018 a adus câteva cerințe speciale pentru prelucrarea anumitor categorii de date cu caracter personal, precum și câteva derogări de la prelucrarea datelor cu caracter personal în anumite situații (de exemplu, în scopuri jurnalistice). Autoritatea Română pentru Protecția Datelor s-a dovedit și ea activă emițând legislație secundară care reglementează situații în care evaluările de impact privind protecția datelor sunt obligatorii sau procedura de primire și soluționare a plângerilor sau de efectuare a investigațiilor de către autoritate.

Încălcări GDPR constatate și primele sancțiuni aferente

Au apărut și primele sancțiuni emise de autoritățile de protecție a datelor din întreaga UE pentru încălcări ale GDPR. Iată câteva exemple:
– Compania Facebook a fost amendată cu 500.000 GBP pentru colectarea datelor cu caracter personal despre prietenii de pe Facebook ai utilizatorilor, fără ca acești prieteni să fie informați că datele lor au fost colectate și fără să li se ceară acordul.
– Autoritatea pentru protecția datelor din Polonia (UODO) a aplicat prima amendă în baza GDPR unui broker de date pentru nerespectarea obligației de informare prevăzută la art. 14 alin (1) și (2) din Regulament. Amenda aplicată este în cuantum de 220.000 Euro.
– Compania Uber a fost amendată cu 385.000 GBP pentru aranjamentele de securitate necorespunzătoare care au dat posibilitatea ca hackerii să descarce o cantitate mare de date cu caracter personal despre șoferi și clienți.

Unele sancțiuni se încadrează în limitele permise de legislația privind protecția datelor înainte de GDPR și ați putea crede că nu s-au schimbat multe în această privință. Cu toate acestea, CNIL (Autoritatea Franceză de Protecție a Datelor) a aplicat împotriva Google o amendă de 50 de milioane EUR, o valoare semnificativ mai mare decât cele prevăzute în legislația anterioară. CNIL a declarat că prelucrările Google în ceea ce privește personalizarea reclamelor sale nu erau transparente, conțineau informații inadecvate și nu aveau consimțământul valabil acordat.

Ce urmează?

Ce este, deci, la orizont în ceea ce privește GDPR? Trebuie să ne așteptăm ca în domeniul protecției datelor și comunicațiilor electronice, să înceapă să se aplice reglementări suplimentare, inclusiv Regulamentul privind confidențialitatea în mediul electronic E-Privacy. Vom vedea o intensificare a aplicării GDPR și un impact crescut al acestuia în activitățile obișnuite, inclusiv aplicarea unor amenzi și a altor sancțiuni semnificative. De asemenea, ne putem aștepta ca Brexit-ul să aibă impact asupra obligațiilor de protecția datelor pentru anumite companii. Alte preocupări viitoare includ pe cele legate de inteligența artificială (AI) și responsabilitatea roboților.

Ne așteptăm, prin urmare, ca activitatea legată de conformarea la GDPR să crească mai degrabă decât să scadă în acest al doilea an. Adevărata protecție a confidențialității și respectarea totală a GDPR și a regulamentului E-Privacy vor necesita mai mult efort și mai multe investiții decât s-ar fi putut anticipa anterior.

Ce puteți face dacă nu v-ați conformat la GDPR în cursul anului 2018? Sau dacă nu sunteți sigur că ați implementat corect GDPR?

Iată o listă de conformitate (non-exhaustivă) pe care orice companie ar trebui să o verifice:

Avocat Marta Popa
VOICU & FILIPESCU


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!






JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.