Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Ion Ilie-Iordăchescu: Cred cu tărie că un consiler trebuie sa fie implicat în viața corpului de avocați din Baroul București


10.05.2019 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ion Ilie-Iordachescu

Ion Ilie-Iordăchescu

Alina Matei: Multumesc, stimate Maestre, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Pe 4 mai n-a fost sa fie ce va fi sigur pe 19 mai. Cunoasteti foarte bine resorturile interne si externe ale Baroului Bucuresti atat din pozitia de Decan, cat si cea de Consilier. De ce si-au facut oare avocatii un obicei de a nu veni la prima adunare electiva, ci direct la a doua ca si cum ar fi prima?

Ion Ilie-Iordachescu: Problema participarii corpului de avocati la adunarea electiva a Baroului Bucuresti este destul de veche. Imi aduc aminte intr-un interviu din 2008 pe care l-am acordat in calitate de candidat la demnitatea de decan la reviste cu specialitate juridica, atrageam atentia asupra necesitatii identificarii urgente a unor solutii statutare si legale de convocare si tinere eficienta a adunarilor generale ordinare si elective ale Baroului Bucuresti in vederea evitarii unei risipe de resurse financiare pe viitor.

Pe parcursul celor doua mandate de decan situatia s-a imbunatatit, ajungandu-se la participarea majoritatii membrilor Baroului Bucuresti la adunarile generale ordinare cu precizarea ca legea prevede facilitatea ca in cazul in care numarul legal nu este intrunit la prima convocare, cea de-a doua adunare generala ordinara sa fie legal constituita. In cazul adunarilor generale de alegere a organelor de conducere a baroului o asemenea facilitate nu mai este prevazuta.

Pentru inlaturarea unei asemenea situatii daunatoare pentru bugetul Baroului Bucuresti se impune evitarea tinerii adunarii generale extraordinare in zilele imediat urmatoare sarbatorilor sau zilelor declarate prin lege libere, deoarece multi avocati parasesc Bucurestiul, situatie care s-a intilnit pe data de 4 mai anul curent.

In mod similar, intr-o opinie personala, consider ca data convocarii Adunarii generale extraordinara trebuie anuntata cu foarte mult timp inaintea tinerii sale. In mod corelativ, publicitatea permanenta a importantei acestei adunari trebuie avuta in vedere, deoarece cu aceasta ocazie sunt alesi alaturi de decan membrii consiliului, membrii comisiei de disciplina, membrii comisiei de cenzori si delegatii baroului la Congresul avocatilor.

Nu cred ca neparticiparea avocatilor la prima convocare a adunarii generale elective este urmarea unei rele vointe din partea lor.

Alina Matei: Cu ce se uneste puterea alegerii intr-una din functiile de demnitate in cadrul Baroului? Cu dorinta de a face bine avocatilor?

Ion Ilie-Iordachescu: Probabil este una din intrebarile cele mai dificile puse candidatilor. Intr-o sinceritate aparte, chiar cu riscul de a fi blamat, apreciez ca motivele care conduc candidatii sa participe la aceste alegeri sunt diferite. Intr-adevar, unii candidati sunt animati de dorinta de a ajuta profesia de avocat, altii considera ca prin obtinerea unor asemenea demnitati isi realizeaza o publicitate personala care sa atraga clientelă sau, pur si simplu, pentru obtinerea unor venituri suplimentare.

Alina Matei: Care ar trebui sa fie masura unui Consilier?

Ion Ilie-Iordachescu: Cred cu tarie ca un consiler trebuie sa fie implicat in viata corpului de avocati din Baroul Bucuresti. Pe langa calitatile de care trebuie sa dea dovada orice avocat, si anume sa fie onest in orice circumstanta a vietii, profesionale sau personale; convigator, riguros si disponibil in fiecare moment pentru a se pune la dispozitia rezolvarii problemelor cu care se confrunta avocatura bucuresteana, este necesara participarea sa activa la sedintele consiliului Baroului Bucuresti. Pentru a indeplini asemenea deziderate, consilierul trebuie sa se afle in mijlocul avocatilor si sa discute zilnic cu acestia in vederea informarii sale cu problemele avocaturii.

Din experienta avuta in demnitatile mentionate de dvs., am constatat ca cea mai buna modalitate in activitatea de consilier este abordarea directa a avocatilor la camerele destinate avocatilor de la instantele judecatoresti sau dezbaterea diverselor tematici cu ocazia conferintelor organizate de Baroul Bucuresti.

Alina Matei: Dar Consiliul, in ansamblul sau, cat de disciplinat trebuie sa fie?

Ion Ilie-Iordachescu: Consiliul Baroului Bucuresti trebuie sa se supuna unor reguli care vizeaza, printre altele, si disciplina referitoare, asa cum am raspuns la intrebarea anterioara, la participarea permanenta la sedintele acestui consiliu, la respectarea cuvantului colegilor care expun o anumita problematica, la indeplinirea in timp util a sarcinilor incredintate de consiliu si la respectarea ordinii de zi.

Precizez ca fiecare consilier face parte dintr-un departament de activitate al Consiliului Baroului Bucuresti, indeplinind diverse atributii legate de solutionarea problemelor cu care se confrunta.

Alina Matei: In mandatul urmator, cum veti pune in practica cunostintele folositoare dobandite in mandatele anterioare?

Ion Ilie-Iordachescu: Fara a avea pretentia ca pot oferi un model de punere in practica a cunostintelor dobandite in mandate anterioare, doresc sa ma implic activ in luarea si aplicarea unor decizii cat mai adecvate bunului mers al activitatii Baroului Bucuresti. Este destul de greu sa faci promisiuni relative la aplicarea in practica a cunostintelor dobandite in conditiile in care bugetul baroului Bucuresti nu-ti permite sa realizezi dezideratele care ti le-ai propus. Din aceasta cauza, dupa o vasta experienta, am rezerve in a face promisiuni fara acoperire.

Diligente voi depune in vederea reformarii mentalitatilor unor participanti la actul de justitie, care incalca prevederile de deontologie profesionala, prin participarea activa la lucrarile unor comisii din parlament sau la lucrarile intalnirilor de lucru cu CSM, asa cum am procedat si anterior.

In practica instantelor continua raporturi deficitare intre unii magistrati si unii avocati. Nu s-a ajuns nici in momentul de fata la o aplicare corespunzatoare a regulilor care guverneaza deontologia profesionala. In practica unor complete de judecata sunt oferite adevarate spectacole gratuite privind procedura desfasurarii unor procese.

Cred ca este de dorit, alaturi de intregul Consiliu al Baroului Bucuresti, sa depun eforturi pentru includerea unui avocat din Baroul Bucuresti in componenta CSM-ului, asa cum a procedat un reprezentat al societatii civile. CSM nu cunoaste problemele ridicate de prestatiile avocatiale. In momentul de fata, ne confruntam cu o veritabila obstaculare a realizarii unor reforme corespunzatoare in justitie si datorita nerealizarii acestui deziderat. Este posibil ca pe viitor aceasta necesitate sa-si gaseasca o rezolvare favorabila.

Pentru aceeasi identitate de gandire, regret ca nu s-a ajuns la constituirea unui organism mixt alcatuit din reprezentanti ai avocatilor si magistratilor din Bucuresti care sa se ocupe de solutionarea sesizarilor cu privire la nerespectarea deontologiei profesionale. In timpul mandatelor mele am incheiat protocoale cu CAB si Tribunalul București, insa nu cred ca si-au atins in totalitate scopul propus. Partile semnatare ale acestor protocoale au simtit nevoia includerii in continutul lor a unor paragrafe relative la imbunatatirea relatiilor dintre avocati si judecatori cu scopul diminuarii incidentelor de natura sa afecteze increderea publica in sistemul judiciar. O asemenea initiativa trebuie sa o continui alaturi de ceilalti consilieri.

Ma minunez de lipsa de respect fata de profesia de avocat, astazi, cand avocatura bucuresteana este intr-o situatie critica datorita blamarii avocatilor de catre unii justitiabili sau unii reprezentati ai justitiei.

Au fost vremuri cand elocinta marilor maestri ai barei fascina intreaga audienta in sala de judecata. Impiedicarea avocatilor pledanti de catre unii reprezentanti ai justitiei de a-si prezenta argumentele la bara dauneaza greu actul de justitie.

Alaturi de alti avocati care si-au asumat rolul de formatori ai generatiei tinere, va trebui sa continui aceasta activitate nu numai in calitate de lector la cursurile organizate de INPPA, dar si cu ocazia diverselor intalniri cu avocatii tineri. Imi aduc aminte cu multa placere de intalnirea pe care am avut-o cu studentii Facultatii de Drept – Universitatea Bucuresti, care mi-au dat posibilitatea sa inteleg mai bine motivatia unora de a practica avocatura, impresionandu-ma dorinta lor de a reusi in viata prin practicarea acestei nobile profesii.

Nu exista in opinia mea un conflict intre generatiile de avocati, asa cum unii lasa sa se inteleaga. As indrazni sa afirm, cu toata convingerea, ca pot exista cel mult diferente de mentalitate si atitudini generate de mediul socio-economic, politic si profesional in care fiecare generatie si-a/ isi exercita profesia.

Se realizeaza si in momentul de fata un schimb pozitiv intre generatiile de avocati, fiecare imprimand avocaturii anumite caracteristici, si anume avocatii mai in varsta au oferit experienta lor, comparativ cu cei tineri care au adus dinamismul si deschiderea la nou. Datorita avantajului valorificarii cunostintelor recente dobandite in cadrul facultatii de drept, tinerii avocati se adapteaza mult mai usor schimbarilor legislative care apar in etapa actuala.

O problema aparte de care imi propun sa ma ocup o reprezinta taxele – obligatiile profesionale pe care trebuie sa le achite tinerii avocati. In mediul avocatesc se pleaca de la prezumtia ca tanara generatie ar trebui ajutata, dar se impune plata unor taxe in contextul in care Baroul Bucuresti nu le ofera niciun sprijin. Situatia este mult mai grava in contextul in care multi tineri avocati nu obtin niciun venit dar sunt obligati la plata. Evident, pentru asemenea colegi se pune intrebarea relativa la provenienta sursei acestor bani pentru plata contributiilor. In opinia mea, nu se justifica obligarea lor la plata unor asemenea taxe cel putin 3 ani de zile de la intrarea in profesie.

Alina Matei: Cand e vorba de alegeri, avocatii – oameni si ei uneori, ca in rest sunt fiinte extraterestre – leaga persoana pe care doreste sa o voteze de ce a intreprins, ce a facut, pentru ce s-a luptat. In cazul dumneavoastra, cum sa lumineze faclia votului?

Ion Ilie-Iordachescu: Ma feresc de autoaprecieri, dar raspunzand la intrebarea dvs, voi evidentia cateva din realizarile avute.

Cu titlu informativ, imi aduc aminte de propunerile pe care le-am facut in legatura cu achizitionarea unui sediu al Baroului Bucuresti, a unei cladiri pentru functionarea unei gradinite pentru copiii avocatilor. Au ramas ganduri marete si frumoase. Corpul de avocati din Baroul Bucuresti a optat pentru consolidarea imobilului actual. Deoarece structura de rezistenta a cladirii actuale era grav afectata, specialistii in domeniu au apreciat ca acest imobil prezinta riscul prabusirii sale. Alaturi de intreg consiliul Baroului Bucuresti am intreprins demersurile necesare in vederea realizarii acestei consolidari.

Tot ca o amintire au ramas si locurile de parcare gratuite oferite avocatilor bucuresteni la Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti.

Participand activ la comisia speciala din Parlamentul Romaniei indrituita sa dezbata „legile justitiei”, am beneficiat de un sprijin real din partea unor parlamentari avocati in sustinerea amendamentelor pe care le-am propus. Aceste amendamente au privit nu numai modificarea unor reglementari din legislatia penala care sunt intr-o vadita contradictie cu normele constitutionale, dar si o reala protectie a avocaturii relative la excluderea inregistrarilor dintre avocat si clientul sau, aplicarea amenzilor judiciare avocatilor, drepturile avocatilor ca participanti la actul de justitie si elementele constitutive ale infractiunii de asistenta si reprezentare neloiala etc.

In mod similar am sustinut modificarea unor dispozitii  din legea profesiei de avocat. Am fost impartial in solutionarea litigiilor dintre avocati in calitatea mea de arbitru la Curtea de arbitraj profesional de pe langa Baroul Bucuresti.

Una dintre realizarile importante a fost participarea mea directa la redactarea Protocolului incheiat intre UNBR si Ministerul Justitiei cu privire la onorariile avocatilor din oficiu in anul 2015, dar si la dezbaterile pe marginea Noului Protocol, care au avut loc la Palatul Parlamentului in anul 2018.

Nu lipsita de importanta este si tinerea a numeroase conferinte la sala de festivitati a Baroului Bucuresti cu teme de actualitate.

Alina Matei: La care dintre preocuparile avocatilor ar trebui sa fie atent viitorul Consiliu? Cu ce sa inceapa sau sa continue?

Ion Ilie-Iordachescu: Schimbarile survenite in actuala perioada de criza au condus la pauperizarea multor avocati, generata de lipsa veniturilor justitiabililor. In mod similar, fondul alocat onorariilor din oficiu este destul de redus, chiar daca aceste onorarii au suportat modeste majorari.

Instabilitatea legislativa si economica, presiunile constante exercitate asupra profesiei de avocat si tendinta unor forme de exercitare a profesiei de avocat de a oferi servicii specializate in diferite domenii ale dreptului constituie elementele definitorii ale pietii avocaturii din Bucuresti.

Avocatura bucuresteana a evoluat odata cu schimbarile rapide survenite in toate domeniile de activitate. Avocatura va fi cautata in viitor cu toate ca, in perioada actuala, internetul s-a impus prin realizarea unor comunicari intr-un spatiu virtual comparativ cu cea clasica. Evident, toti justitiabilii au acces la informatii juridice, accesand legislatia si diverse consultatii juridice online gratuite. Intr-un asemenea context, avocatul are rolul de a oferi solutii justitiabilului care sa-l conduca in mod eficient la solutionarea problemei prezentate de el.

O modalitate tot mai des folosita este si solutionarea diferendelor juridice prin intermediul arbitrajului. In calitatea mea de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Bucuresti am constatat ca tot mai multi avocati apeleaza la zona de arbitraj.

Sunt societati profesionale care ofera pachete complete si integrate de servicii de consultanta. Se vorbeste tot mai des despre avocatura de business sau despre corporatizarea firmelor. Piata avocaturii de business a cunoscut o evolutie deosebita. Totusi, s-au inregistrat si unele probleme relative la recuperarea creantelor sau legate de mentinerea angajatilor de catre unele forme de exercitare a profesiei de avocat. Sunt depuse, de asemenea, eforturi pentru mentinerea clientelei traditionale si promovarea unor elemente noi in relatia cu clientii.

Sunt societati profesionale de avocati a caror activitate e stanjenita de imposibilitatea desfasurarii unei publicitati corespunzatoare. Personal, nu inteleg cauza care restrictioneaza aceste forme de exercitare a profesiei de avocat de a apela liber la o publicitate profesionala. Este posibila o modificare legislativa a dispozitiilor relative la publicitatea profesionala.

Alina Matei: Pentru demnitatea Decanului, sunt sapte candidati inscrisi. Cine credeti ca are cele mai mari sanse?

Ion Ilie-Iordachescu: Din considerente care tin de colegialitate nu ma pot pronunta pe un raspuns la intrebarea dumneavoastra.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru avocatii Baroului Bucuresti.

Ion Ilie-Iordachescu: Imi doresc ca devotamentul avocatilor fata de profesia de avocat sa fie rasplatit prin depasirea greutatilor pe care le intampina in perioada de criza actuala. Imi exprim speranta ca si pentru breasla noastra vor veni si vremuri mai bune.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine!

Ion Ilie-Iordachescu: Multumiri din partea mea pentru modul in care ati luat acest interviu!

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro