Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

De ce datorează europenii recunoștință SUA
14.05.2019 | Doru BĂJAN

JURIDICE - In Law We Trust
Doru Băjan

Doru Băjan

1. Europa a fost la originea celor două conflagrații mondiale din secolul XX.

Să ne gîndim, în Primul Război Mondial, că dacă nu ar fi fost ajutorul material acordat statelor Alianței și nu ar fi fost intervenția militară masivă și decisivă a SUA, Germania nu ar fi pierdut Primul Război Mondial, avînd în vedere că situația pe flancul estic îi era favorabilă.

Și dacă Germania nu ar fi pierdut Primul Război Mondial, România nu ar mai fi realizat Marea Unire și chiar ar fi fost posibil să fie dezmembrată și desființată.

2. Dacă nu ar fi fost planul în 14 puncte impus de Președintele SUA Wodrow WILSON la tratativele de la Versaille în 1919, harta Europei ar fi putut arăta altfel și poate că nu ar fi fost realizată Marea Unire de către România.

3. Cele 14 puncte din programul Președintelui Wodrow WILSON[1] sunt următoarele: 1) tratate de pace deschise, la care să se ajungă prin tratative deschise; 2) libertatea navigației libere pe mări, atît pe timp de pace, cît și pe timp de război, cu excepția cazurilor cînd mările sunt închise prin acțiune internațională menită să asigure aplicarea acordurilor internaționale; 3) înlăturarea pe cît posibil a tuturor barierelor economice și stabilirea egalității în domeniul comerțului; 4) garanții adecvate că armamentele naționale vor fi reduse pînă la cel mai jos nivel compatibil cu securitatea internă; 5) o ajustare absolut imparțială a pretențiilor coloniale, bazată pe principiul că interesele populației trebuie să aibă aceeași greutate ca și pretențiile echitabile ale administrației; 6) evacuarea tuturor teritoriilor rusești și determinarea independentă de către Rusia a propriei politici de dezvoltare și a politicii naționale; 7) evacuarea și restaurarea Belgiei; 8) evacuarea și restaurarea tuturor teritoriilor franceze și revenirea la Franța a Alsaciei și Lorenei; 9) reajustarea frontierelor italiene de-a lungul liniei clar de recunoscut a naționalității populației; 10) oportunitatea dezvoltării autonome pentru popoarele din Austro-Ungaria; 11) evacuarea României, Serbiei și Muntenegrului, retrocedarea teritoriilor ocupate și accesul liber la mare pentru Serbia; 12) porțiunilor din Imperiul Otoman locuite de turci să le fie asigurată suveranitatea, iar celorlalte naționalități aflate sub controlul turcesc să le fie oferită libertatea unei dezvoltări autonome; Dardanele sa fie deschisă permanent pentru trecerea liberă a navelor tuturor națiunilor, sub garanții internaționale; 13) stabilirea unei Polonii independente, care să includă teritorii locuite de populație neîndoielnic poloneză, cu acces liber și sigur la mare; 14) o asociație generală a națiunilor să fie creată pe baza unor tratate specifice, cu scopul de a se acorda garanții mutuale pentru independența politică și integritatea teritorială, atît pentru statele mari, cît și pentru statele mici.

4. Și dacă nu ar fi fost intervenția americană în Primul Război Mondial, poate că al Doilea Război Mondial nu ar mai fi avut loc.

Dacă nu ar fi fost ajutorul material substanțial și intervenția militară decisivă în al Doilea Război Mondial, Germania (iar Germania) ar fi putut cîștiga războiul, iar harta Europei ar fi putut arăta altfel.

5. Și dacă nu ar fi fost planul Marshall, ajutorul acordat pentru refacerea economiilor naționale distruse de cel de-al Doilea Război Mondial, statele vest europene ar fi evoluat altfel din punct de vedere economic.


[1] Apud Horia Vladimir URSU, ”Tratatele de pace ale României (1918-1920)”, Editura C.H.BECK, București, 2014.


Avocat Doru BăjanPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.