Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Stabilirea instanţei competente ratione materiae în funcţie de valoarea terenului
17.05.2019 | Alina GAJA

Secţiuni: Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Curtea de Apel București a statuat că în absenţa unui criteriu obiectiv de stabilire a valorii obiectului acţiunii, a poziţiei părţii reclamante, care nu a oferit elemente pertinente ale evaluării terenului, şi a posibilităţii instanţei de a contesta din oficiu valoarea propusă, rezultă că în determinarea competenţei materiale se impune a fi reţinută valoarea orientativă a proprietăţilor imobiliare menţionată în grila notarială. În speță, așa cum valoarea obiectului cererii introductive este unicul element în raport de care se determină atât competenţa materială, cât şi taxa de timbru, iar reclamantul nu şi-a îndeplinit corespunzător obligaţia impusă de art. 194 lit. c) C. pr. civ., Curtea reţine că se impune, în tranşarea divergenţei, valoarea orientativă a proprietăţilor imobiliare menţionată în grila notarială, care nu reflectă valoarea reală a terenului, dar se bazează pe un studiu rezultat în urma colectării informaţiilor în ceea ce priveşte oferta/cererea şi valorile de piaţă corespunzătoare proprietăţilor imobiliare. (Decizia nr. 128 din 18 septembrie 2018, pronunțată de Secția a III-a Civilă și pentur cauze cu minori și de familie a Curții de Apel București)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti