Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Stabilirea instanţei competente ratione materiae în funcţie de valoarea terenului


17 mai 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat

Alina Gaja

Curtea de Apel București a statuat că în absenţa unui criteriu obiectiv de stabilire a valorii obiectului acţiunii, a poziţiei părţii reclamante, care nu a oferit elemente pertinente ale evaluării terenului, şi a posibilităţii instanţei de a contesta din oficiu valoarea propusă, rezultă că în determinarea competenţei materiale se impune a fi reţinută valoarea orientativă a proprietăţilor imobiliare menţionată în grila notarială. În speță, așa cum valoarea obiectului cererii introductive este unicul element în raport de care se determină atât competenţa materială, cât şi taxa de timbru, iar reclamantul nu şi-a îndeplinit corespunzător obligaţia impusă de art. 194 lit. c) C. pr. civ., Curtea reţine că se impune, în tranşarea divergenţei, valoarea orientativă a proprietăţilor imobiliare menţionată în grila notarială, care nu reflectă valoarea reală a terenului, dar se bazează pe un studiu rezultat în urma colectării informaţiilor în ceea ce priveşte oferta/cererea şi valorile de piaţă corespunzătoare proprietăţilor imobiliare. (Decizia nr. 128 din 18 septembrie 2018, pronunțată de Secția a III-a Civilă și pentur cauze cu minori și de familie a Curții de Apel București)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică