BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel București. Stabilirea instanţei competente ratione materiae în funcţie de valoarea terenului
17.05.2019 | Alina GAJA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Alina Gaja

Curtea de Apel București a statuat că în absenţa unui criteriu obiectiv de stabilire a valorii obiectului acţiunii, a poziţiei părţii reclamante, care nu a oferit elemente pertinente ale evaluării terenului, şi a posibilităţii instanţei de a contesta din oficiu valoarea propusă, rezultă că în determinarea competenţei materiale se impune a fi reţinută valoarea orientativă a proprietăţilor imobiliare menţionată în grila notarială. În speță, așa cum valoarea obiectului cererii introductive este unicul element în raport de care se determină atât competenţa materială, cât şi taxa de timbru, iar reclamantul nu şi-a îndeplinit corespunzător obligaţia impusă de art. 194 lit. c) C. pr. civ., Curtea reţine că se impune, în tranşarea divergenţei, valoarea orientativă a proprietăţilor imobiliare menţionată în grila notarială, care nu reflectă valoarea reală a terenului, dar se bazează pe un studiu rezultat în urma colectării informaţiilor în ceea ce priveşte oferta/cererea şi valorile de piaţă corespunzătoare proprietăţilor imobiliare. (Decizia nr. 128 din 18 septembrie 2018, pronunțată de Secția a III-a Civilă și pentur cauze cu minori și de familie a Curții de Apel București)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate