JURIDICE.ro
JURIDICE

Abdullah Bozkurt: Lipsirea de avocat este o formă de cenzură a presei în Turcia
13.05.2019 | Monica CERCELESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Monica Cercelescu

Monica Cercelescu

Abdullah Bozkurt

Abdullah Bozkurt

Tendințele spre autoritarism și populism sunt din ce în ce mai vizibile în tot mai multe țări din lume și chiar din Europa. Însă Turcia este un caz special, care în trecut a făcut niște reforme care chiar și astăzi ar părea imposibile pentru o țară musulmană. A abolit califatul în 1924, a desființat școlile religioase și a abrogat legea musulmană (Șaria), care a fost înlocuită cu codul civil elvețian, codul penal italian și codul comercial german. În zilele noastre, Turcia pare să se întoarcă de unde a plecat în urmă cu aproape un secol. Cum este posibil așa ceva în secolul XXI, ce metode folosesc noii dictatori pentru a înfrânge democrația și a ne trimite în negura vremurilor?

Participând la o conferință cu tema libertății de exprimare, care a avut loc la București, la sfârșitul săptămânii trecute, l-am cunoscut pe jurnalistul turc Abdullah Bozkur, care de câțiva ani se află în exil în Suedia. A fost șeful biroului din Ankara al ziarului Today’s Zaman, una dintre multele publicații confiscate de guvernul turc. Ulterior, a trecut la Agenția de știri Muhabir, care a fost închisă și acesta de către guvern. În calitate de corespondent al unor publicații turcești a transmis corespondențe de la ONU (New York) și de la Departamentul de Stat din Washington D.C.

A fost și este încă urmărit, ca ultimul infractor, au fost chiar publicate afișe care puneau preț pe capul lui. Mama lui de 79 de ani a fost arestată pentru că i-a trimis un mesaj. La fel și socrul.

L-am întrebat cum a reușit guvernul să deturneze democrația, justiția și libertatea de exprimare, ce metode a folosit în acest sens? Pentru că poate fi o învățătură pentru noi toți, că nu suntem în siguranță nici măcar în secolul XXI.

Abdullah Bozkur a avut amabilitatea să acorde un interviu exclusiv pentru JURIDICE.ro.

Monica Cercelescu: Prin ce metode a reușit guvernul turc sa controleze mass media? Care sunt principalele metode de cenzură pe care le utilizează?

Abdullah Bozkurt: Cel mai frecvent instrument de cenzură este folosirea acuzațiilor penale împotriva jurnaliștilor. Sistemul de justiție a fost conceput pentru a-i inculpa pe adevărații infractori, însă ei îl folosesc pentru a acuza jurnaliștii de terorism. Aceasta este acuzația adusă jurnaliștilor incomozi, în majoritatea cazurilor. Uneori, ei sunt inculpați pentru defăimare, în special defăimarea președintelui și a membrilor familiei sale, iar membrii de partid sau liderii de piață își exercită influența asupra Curții.

Un alt motiv pentru care mai ales jurnaliștii de investigație sunt trimiși în judecată este spionajul, pentru că ei folosesc documente ale guvernului, obținute din diverse surse, în anchetele lor, pe care le publică. Ei se servesc de astfel de acuzații pentru a lovi în esența jurnalismului, pentru a închide publicațiile ostile, ca parte a campaniilor de intimidare. Astfel, jurnaliștii rămân fără loc de muncă, le sunt blocate conturile, nu-și mai pot achita cheltuielile și casele lor sunt scoase la vânzare. Deci cenzura economică este o altă metodă de intimidare a jurnaliștilor.

Nu mai vorbim de aplicarea unor sancțiuni economice legate de teama comercianților de a furniza publicitate în mass media critică la adresa guvernului și a președintelui, ceea ce face ca aceste publicații să se închidă din cauza lipsei veniturilor.

La fel și teama avocaților, pentru că a devenit aproape o misiune imposibilă să găsești un avocat care să te apere ca jurnalist, dacă ai fost acuzat cum am spus mai devreme. Lipsirea de avocat este o altă formă de cenzură a presei în Turcia. La ora actuală sunt arestați peste 700 de avocați, inclusiv avocați proeminenți și șefi ai Asociației Barourilor, care au îndrăznit să apere sau să consilieze persoane incomode guvernului. Așadar, le este frică să preia cazuri ale publicațiilor sau ale jurnaliștilor pentru că se tem pentru ei și familiile lor.

Inclusiv familiile sunt urmărite. De exemplu, în cazul meu, după ce am fugit din Turcia, a fost arestată mama mea, de 79 de ani. A stat în închisoare o zi, doar pentru că mi-a trimis un mesaj să știe dacă sunt în viață. Apoi l-au arestat pe socrul meu, pe care l-au ținut o lună în închisoare. Deci, chiar dacă suntem refugiați în alte țări și continuăm să scriem critic, sunt urmăriți membri ai familiilor noastre, ca formă de intimidare.

Monica Cercelescu: Ce metode de manipulare a opiniei publice folosește guvernul turc?

Abdullah Bozkurt: Cred că în primul rând folosește mass media actuală, pentru că au scăpat de presa critică și a rămas cea guvernamentală care poate transmite relatări false. Tot ce aude poporul turc este de la această presă.

O altă metodă de manipulare este sistemul de educație, în care vedem o creștere dramatică a școlilor religioase. Sunt aproape 1,2 milioane de copii și tineri înscriși la aceste școli religioase în care curricula școlară a fost schimbată cu îndoctrinarea tinerei generații cu acest tip de ideologie. De asemenea, filmele care se dau la TV se concentrează foarte mult pe naționalism și pe islamism, ca stil de viață, iar povești de genul acesta, telenovele, sunt pompate constant în mintea poporului.

Monica Cercelescu: Ce speranțe aveți pentru reîntoarcerea la democrație?

Abdullah Bozkurt: Cred că guvernul turc nu va reuși să continue foarte multă vreme aceste reforme, deoarece economia se va prăbuși la un moment dat. Nu mai putem avea investiții în Turcia, cu atât de mulți oameni închiși. Economia va colapsa și atunci probabil oamenii se vor trezi și guvernul își va pierde orice credibilitate.

Monica Cercelescu: Vă mulțumesc foarte mult că ați răspuns întrebărilor mele și sper că lucrurile se vor schimba cât mai repede și vă veți putea întoarce acasă, alături de familie, pentru a vă putea continua munca.

Abdullah Bozkurt: Și eu vă mulțumesc și susținerea pe care am primit-o din partea jurnaliștilor din România, care ne încurajează și constituie o rază de speranță că nu suntem singuri.

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.