Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Instrucțiunile tehnice privind activitatea titularilor de acorduri petroliere
13.05.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Energie, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 364 din data de 10 mai 2019, a fost publicată Instrucțiunile tehnice privind activitatea titularilor de acorduri petroliere, din 17.04.2019.

Legea petrolului nr. 238/2004 definește acordul petrolier drept actul juridic încheiat, potrivit prevederilor Legii petrolului, între autoritatea competentă și una sau mai multe persoane juridice române ori străine, în vederea efectuării de operațiuni petroliere și a concesiunii bunurilor necesare realizării acestora.

Titularii acordurilor petroliere vor calcula lunar redevența petrolieră datorată statului, prin aplicarea cotelor procentuale convenite prin acordul petrolier la producția brută de petrol realizată.

Titularii acordurilor petroliere nu vor include în producția brută de petrol realizată cantitățile de gaze extrase și reinjectate în zăcământ în scopuri tehnologice, gazele arse la sondă, cu aprobarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, și gazele extrase concomitent cu țițeiul, neutilizate și nevalorificate de titularul acordului petrolier, predate statului fără plată.

Redevența petrolieră se predă trimestrial, până la data de 20 a primei luni a trimestrului următor celui pentru care se datorează.

Contravaloarea redevenței petroliere se va plăti de către utilizator în contul titularului acordului petrolier de la care provine, în termen de cel mult 10 zile de la preluare.

Predarea redevenței petroliere și virarea contravalorii acesteia la bugetul de stat reprezintă obligații fiscale ale titularilor acordurilor petroliere.

Pentru partea de redevență petrolieră nepredată în termen (art. 3 din Instrucțiuni) se percep daune moratorii de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, aplicabile la contravaloarea părții de redevență nepredate, precum și daune compensatorii, până la acoperirea efectivă a prejudiciului creat.

Titularii acordurilor petroliere vor vira la bugetul de stat sumele reprezentând contravaloarea redevenței petroliere până la data de 5 a celei de a doua luni a trimestrului următor celui la care se referă redevența.

Pentru mai multe detalii a se vedea Instrucțiunile integral.

Intrarea în vigoare: 10 mai 2019.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti