« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Investigații criminale (III). Cercetarea deschisă sau cercetarea pro domo
14.05.2019 | Neculai ZAMFIRESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Operaţiunile investigaţiei criminale sunt diferite de la o cauză la alta în ceea ce priveşte structurile, procesele şi rezultatele obţinute. Având în vedere importanţa cercetării aplicative, complexitatea şi riscurile, stabilirea şi aplicarea unor principii generale privind desfăşurarea, suntem în faţa unui demers extrem de util, ce ne ajută să îmbunătăţim performanţele.

Tema aduce în discuţie şi ideea modului de realizare a cercetării ştiinţifice aplicate, respectiv, cercetarea închisă şi cercetarea deschisă, ambele modalităţi având potrivit principiului „negaţiei valorii dinainte stabilite” aceeaşi precădere.

Cercetarea închisă (pro lege[1]) defineşte modelul tradiţional, respectiv, cercetarea realizată de experţii oficiali, pentru şi la ordinul unui organ judiciar, organ care formulează întrebări şi acceptă răspunsuri numai cu privire la aceste întrebări. Din raţiuni opţionale, ştiinţa procesual penală a închis cercetarea expertală înăuntrul prevederilor normative (azi art.171-191) care vorbesc deopotrivă despre sinteza (concluzia expertală) şi suprimarea critică a acesteia (contraexpertiza).

Cercetarea deschisă (pro domo[2]) defineşte filosofia de realizare a cercetării aplicate prin colaborarea unui cercetător independent (persoana cu experienţă în domeniul cercetării aplicate, şi care deţine un grad universitar sau de cercetare) și un avocat, pentru şi la solicitarea avocatului. Cercetarea este deschisă de prevederile art. 5 (1)-(3) Ordonanţa nr. 57 /2002 privind cercetarea ştiinţifică şi art. 7 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Cercetarea deschisă (ghid la alfabetul raţiunii practice moderne şi contemporane) presupune utilizarea ideilor multifactor. Actorii, avocatul şi cercetătorul, lucrând în colaborare şi împărtășind resurse: spațiu, unelte de laborator, rafturile bibliotecii, ambianţa de studiu şi nu în ultimul rând experienţa, identifică deopotrivă obiectele rațiunii practice, respectiv binele şi răul, înlăturând în acest fel exprimarea unor nemulţumiri ulterioare privind felul cum a fost efectuată cercetarea. Deci, nu se mai pune în discuţie suprimarea critică, contracercetarea.

Relaţia, “cercetarea închisă VERSUS cercetarea deschisă“, o limpezim astfel, atunci când conţinutul şi concluziile raportului de cercetare deschisă nu au putere de certitudine, iar legătura şi armonia din lanţul raţionamentelor nu exclud posibilitatea fundamentării altor concluzii, prin observația si voinţa organului judiciar, raportul privind cercetarea deschisă va face obiectul operaţiunilor cercetării închise. Dacă conţinutul şi concluziile raportului de cercetare deschisă întrunesc condiţiile de raţionalitate, acesta nu poate fi decât însuşit de către organul judiciar în vederea administrării ca mijloc de probă. Iată că, cercetarea deschisă ca domeniu al gândirii şi activităţii practice introduce principii cu orientare critică prin care caracterul şi acţiunea umană să poată fi judecate.

Am formulat “împărtășind resurse: spațiu, unelte de laborator, rafturile bibliotecii, ambianţa de studiu şi nu în ultimul rând experienţa“ pentru a avansa aspiranţilor invitaţia de a supune cauzele mesei de lucru atmosferei şi exigenţei cercetării aplicative pro domo. Experienţa organizării noastre devine un reper pentru viitoare organizări, de ce nu, unităţi de cercetare ştiinţifică ale barourilor şi societăţilor de avocatură. (organizări utile şi rentabile, atunci când împlinesc condiţiile credibilităţii.)

Din seria: Investigația criminală. Principii ilustrate

1. Cu răbdare şi înţelepciune aşează datele cauzei la locul lor, astfel vor reflecta imaginea adevărului

Columnele imaginii

Drumul lung către libertate – 50 de columne ce realizează imaginea lui Nelson Mandela. Sculptura devine parte din peisaj schimbându-se vizual pe parcursul zilei afectată de lumină şi atmosferă

2. Caută pe cei ce caută adevărul

Cea mai emblematică fotografie din istoria Statelor Unite, ”Sărutul”, realizată pe 15 august 1945, Ziua victoriei împotriva Japoniei. Până în 2012, identitatea subiecţilor fotografiei a rămas necunoscută, de altfel ca şi ora când a fost executată fotografia.

Piesa de rezistenţă s-a dovedit a fi un ceas din imagine. Fizicianul Donald Olsen, (de la Universitatea de Stat din Texas), şi colegii săi, astrofizicienii Russell Doescher (tot de la Universitatea din Texas) şi Steven D. Kawaler (de la Universitatea de Stat din Iowa) au realizat că o umbră de pe ceas era dată de un indicator. Calculând distanţa dintre ceas şi indicator, el a determinat locul în care se afla soarele pe cer, ceea ce l-a ajutat să stabilească ora la care a fost realizată fotografia, mai exact 17:51.


[1] Pro prep. 1. Pentru, în favoarea…, în sprijinul… Gaston Jeze, “Dreptul unei ţări este ansamblul regulilor judecate ca bune sau rele, faste sau nefaste…”
[2] Pro dómo (sua) loc. adv. a pleda ~ = a-și susține propria cauză. (pentru casa sa). Ramsey Clark, Un drept nu este ce îţi dă cineva; este ce nu îţi poate lua nimeni. (dreptul de a procura probe ştiinţifice).


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Drept penal, Opinii, SELECTED TOP LEGAL

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD