Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul privind constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către Consiliul Concurenței
14.05.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. administrativ, C. contravențional, Concurență, Content, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 370 din data de 13 mai 2019, a fost publicat Regulamentul privind constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către Consiliul Concurenței, din 16.04.2019.

Regulamentul are ca scop stabilirea regimului de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor prevăzute de Legea concurenței nr. 21/1996, și și a celor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către inspectorii de concurență

1. Inspectorii de concurență, cu excepția inspectorilor debutanți, constată și aplică sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la art. 53 lit. d) și e) din Legea nr. 21/1996 și de art. 45 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014.

2. Aplicarea sancțiunilor revin inspectorilor de concurență, care întocmesc în acest sens un proces-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii (modelul căruia este prevăzut la anexa nr.1). Condițiile de completare sunt prevăzute la art. 3.  Un exemplar al procesului-verbal se înmânează contravenientului, iar dacă acesta nu este prezent sau, deși este prezent, refuză ori nu poate să primească procesul-verbal, acesta i se va comunica în termen de cel mult două luni de la data încheierii lui.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către comisiile Consiliului Concurenței

1. Comisiile Consiliului Concurenței constată și aplică sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la art. 53 lit. a) -c), art. 54, art. 541 și art. 55 alin. (1) lit. d) și e) din Legea nr. 21/1996 și aplică art. 58 și 59 din același act normativ. De asemenea, constată și aplică sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la art. 55 lit. a) – c) din Legea nr. 21/1996 în caz de delegare a atribuțiilor Plenului către o astfel de comisie, în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (5) din. același act normativ.

2. Comisiile Consiliului Concurenței sunt desemnate, pentru fiecare caz în parte, prin ordin al președintelui Consiliului Concurenței. Procedura constatării și aplicării sancțiunilor, precum și rolul inspectorilor de concurență sunt prevăzute la art. 6-11.

3. Decizia Comisiei Consiliului Concurenței prin care se constată și se sancționează o contravenție trebuie să cuprindă următoarele elemente: datele de identificare ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale, indicarea dispoziției legale încălcate, punctul de vedere al făptuitorului cu privire la fapta sa, amenda aplicată și modalitatea de individualizare a acesteia, precum și termenul și modalitatea de plată, termenul de contestare și instanța competentă să soluționeze contestația.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către Plenul Consiliului Concurenței

1. Plenul Consiliului Concurenței constată și aplică sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la art. 53 lit. a) -c), art. 54, art. 541, art. 55 alin. (1) din Legea nr. 21/1996 și aplică art. 58 sau 59 în condițiile art. 60 alin. (4) din același act normativ. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către Plenul Consiliului Concurenței se realizează prin decizii.

2. Deciziile Plenului urmează să conțină aceleași elemente ca și Deceziile Comisiei Consiliului Concurenței.

Comunicarea deciziilor Consiliului Concurenței și executarea actelor cu caracter sancționatoriu emise de Consiliul Concurenței

1. Deciziile adoptate în plen se semnează de către președinte, în numele Consiliului Concurenței, iar deciziile adoptate în comisie se semnează de către membrii comisiei. Deciziile Consiliului Concurenței se înmânează sau, după caz, se comunică în copie prin adresa semnată de președintele Consiliului Concurenței sau înlocuitorul acestuia.

2. Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, neatacat în termenul prevăzut de lege, constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate. Deciziile Consiliului Concurenței prin care se constată și se aplică sancțiuni pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute de Legea nr. 21/1996 constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate, în termen de 30 de zile de la comunicarea acestora.

3. Suma reprezentând cuantumul amenzii aplicate cu titlu de sancțiune pentru contravenția săvârșită, stabilită prin proces-verbal, se achită de contravenient prin numerar sau ordin de plată, către bugetul de stat, în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal. Suma reprezentând cuantumul amenzii aplicate cu titlu de sancțiune pentru contravenția săvârșită sau al diferenței până la amenda maximă, după caz, stabilită prin decizie, se achită de contravenient prin numerar, ordin de plată sau prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la unitățile Trezoreriei Statului, către bugetul de stat, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.

Căile de atac

1. Deciziile Plenului și comisiilor Consiliului Concurenței prin care se aplică amenzi contravenționale pot fi contestate în contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Curtea de Apel București.

2. Contestarea deciziilor Consiliului Concurenței date în aplicarea art. 8, 13, art. 25 alin. (5) lit. c), art. 46 și 47 din Legea nr. 21/1996 nu suspendă de drept executarea, instanța putând dispune, la cerere, suspendarea executării deciziei atacate în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004. În cazul amenzilor, suspendarea se va dispune doar cu condiția plății unei cauțiuni stabilite conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu privire la creanțele bugetare.

3. Procesele-verbale prin care Consiliul Concurenței aplică sancțiuni contravenționale pot fi contestate la Judecătoria Sectorului 1 București, în termen de 15 zile de la comunicare.

Regulamentul conține și următoarele anexe:
1. Model de proces-verbal de sancționare contravențională pentru contravențiile prevăzute de Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
2. Model de proces-verbal de afișare a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor;
3. Model de proces-verbal de afișare a deciziilor Consiliului Concurenței de constatare și sancționare a contravențiilor.

Intrarea în vigoare: 13 mai 2019.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti