Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

TUE. T-795/17 Carlos Moreira/EUIPO. Tribunalul UE confirmă nulitatea înregistrării de către un terț a mărcii „NEYMAR”
14.05.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul sportului, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

În decembrie 2012, domnul Carlos Moreira, rezident în Guimarães (Portugalia), a solicitat Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) înregistrarea ca marcă a Uniunii pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și pălării a semnului verbal „NEYMAR”. Marca a fost înregistrată în aprilie 2013, potrivit unui comunicat.

În februarie 2016, domnul Neymar Da Silva Santos Júnior a introdus la EUIPO o cerere de nulitate împotriva acestei mărci pentru toate produsele pe care le desemnează. Cererea de nulitate a fost admisă de EUIPO.

Domnul Moreira a introdus atunci o acțiune în anulare împotriva deciziei EUIPO la Tribunalul Uniunii Europene.

Prin hotărârea sa de astăzi, Tribunalul confirmă decizia EUIPO, potrivit căreia domnul Moreira a acționat cu rea-credință la depunerea cererii de înregistrare a mărcii „NEYMAR”.

Deși domnul Moreira a admis că, atunci când a depus cererea de înregistrare a mărcii „NEYMAR”, cunoștea existența domnului Da Silva Santos Júnior, afirmă că totuși nu știa că brazilianul era în acel moment o stea în ascensiune a fotbalului, de un talent recunoscut la nivel internațional, și susține că acesta nu era cunoscut încă în Europa.

Tribunalul arată că reiese din decizia EUIPO că unele elemente de probă depuse în susținerea cererii de nulitate introduse în fața sa demonstrează că domnul Da Silva Santos Júnior era deja cunoscut în Europa la data relevantă, în special pentru rezultatele sale obținute cu echipa națională braziliană de fotbal, și că a făcut obiectul unei puternice mediatizări în Europa între anii 2009 și 2012, în special în Franța, în Spania sau în Regatul Unit. Domnul Da Silva Santos Júnior era astfel deja recunoscut drept un jucător de fotbal foarte promițător, care a atras atenția marilor cluburi de fotbal europene în vederea unei viitoare recrutări, cu mai mulți ani înainte de a fi efectiv transferat la clubul FC Barcelona în 2013.

De asemenea, Tribunalul confirmă că domnul Moreira avea mai mult decât cunoștințe limitate despre lumea fotbalului, după cum dovedește faptul că a prezentat o cerere de înregistrare a mărcii verbale „IKER CASILLAS”, marcă corespunzând numelui unui alt jucător de fotbal celebru, în aceeași zi în care a solicitat înregistrarea mărcii „NEYMAR”. În plus, Tribunalul subliniază că domnul Moreira a admis de altfel că la acea dată cunoștea lumea fotbalului. Având în vedere aceste considerații, precum și faptul că marca, compusă numai din elementul verbal „NEYMAR”, corespunde exact numelui sub care domnul Da Silva Santos Júnior s-a făcut cunoscut pentru performanțele sale în materie de fotbal, nu se putea concepe că domnul Moreira nu a fost informat despre existența fotbalistului atunci când a depus cererea de înregistrare a mărcii „NEYMAR”.

Domnul Moreira neagă că a solicitat înregistrarea mărcii „NEYMAR” numai în scopul de a exploata renumele fotbalistului brazilian. El afirmă în special că nu ales numele „NEYMAR” decât datorită foneticii cuvântului, iar nu pentru a face referire la fotbalist. Potrivit domnului Moreira, alegerea de a utiliza semnul verbal „NEYMAR” ar decurge astfel dintr-o simplă coincidență, iar nu dintr-o voință conștientă de a utiliza numele unui fotbalist cunoscut. Tribunalul înlătură argumentul potrivit căruia această alegere ar decurge dintr-o asemenea coincidență, întrucât fotbalistul se bucura deja de o notorietate consolidată în lumea fotbalului la data relevantă, inclusiv în Europa, și domnul Moreira avea mai mult decât cunoștințe limitate despre acesta. Așadar, el nu poate pretinde că nu știa cine era domnul Da Silva Santos Júnior. Tribunalul amintește, în această privință, că marca este compusă numai din elementul verbal „NEYMAR”, identic cu numele sub care brazilianul a dobândit un renume internațional în lumea fotbalului.

Tribunalul arată de asemenea că domnul Moreira nu formulează niciun argument convingător pentru a contrazice aprecierea EUIPO potrivit căreia niciun alt motiv decât voința de a exploata în mod parazitar renumele fotbalistului nu putea explica cererea sa de înregistrare a mărcii contestate.

În sfârșit, Tribunalul respinge argumentul domnului Moreira potrivit căruia EUIPO s-ar fi întemeiat pe simple supoziții pentru a considera, în mod eronat, că intenția sa era de a profita în mod necuvenit de reputația fotbalistului pentru a obține anumite avantaje financiare. Astfel, pentru a ajunge la această concluzie, EUIPO s-a întemeiat în special pe elemente obiective, care reies dintr-un dosar de probe compus din articole de presă și din articole difuzate online, precum și pe faptul că domnul Moreira a prezentat în aceeași zi o cerere de înregistrare a mărcii verbale „IKER CASILLAS” și o cerere de înregistrare a mărcii „NEYMAR”.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti