Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Decizia (UE) 2019/718 a Comisiei privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „PRO-NUTRISCORE”


17 mai 2019 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 122/49 din 10 mai 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/718 a Comisiei din 30 aprilie 2019 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „PRO-NUTRISCORE”.

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „PRO-NUTRISCORE” este următorul: „Solicităm Comisiei Europene să impună o etichetare «Nutriscore» simplificată cu privire la produsele alimentare, pentru a garanta furnizarea unor informații nutriționale de calitate consumatorilor și pentru a le proteja sănătatea.”

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „1. Facilitarea citirii și a înțelegerii etichetării nutriționale, astfel încât valoarea nutrițională a unui produs alimentar să poată fi înțeleasă imediat în contextul diversității ofertei de produse alimentare. 2. Luarea de măsuri cu privire la aspectele legate de sănătatea publică, încurajând profesioniștii să îmbunătățească compoziția produselor lor. 3. Armonizarea informațiilor nutriționale la nivel european prin instituirea unui sistem de etichetare oficial unic, care să pună capăt confuziei consumatorilor europeni în fața multitudinii de logouri existente.”

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește și mai mult funcționarea democratică a Uniunii prin dispozițiile care prevăd, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, ușor de aplicat și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să aducă Uniunea mai aproape de cetățeni.

Pentru apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne, se pot adopta acte juridice ale Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, în temeiul articolului 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Din aceste motive, propunerea de inițiativă cetățenească nu se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.

În plus, s-a constituit comitetul cetățenilor și s-au desemnat persoanele de contact, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din regulament, iar propunerea de inițiativă cetățenească nu este nici vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, prevăzute la articolul 2 din TUE.

Prin prezenta decizie, se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „PRONUTRISCORE”.

Prezenta decizie intră în vigoare la 8 mai 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii