Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia (UE) 2019/720 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Eliminarea scutirii fiscale pentru carburantul de aviație în Europa”
17.05.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 122/53 din 10 mai 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/720 a Comisiei din 30 aprilie 2019 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Eliminarea scutirii fiscale pentru carburantul de aviație în Europa”.

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Eliminarea scutirii fiscale pentru carburantul de aviație în Europa” este următorul: „Facem apel la Comisia Europeană să propună statelor membre introducerea unei taxe pe carburantul de aviație (kerosen). Sectorul aviației beneficiază de avantaje fiscale, în ciuda faptului că este una dintre sursele de emisii de gaze cu efect de seră care înregistrează cea mai rapidă creștere.”

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „Industria aviatică beneficiază de multe scutiri injuste de taxe, în timp ce alternativele mai ecologice la acest tip de transport sunt supuse unor taxe ridicate. Carburantul de aviație rămâne neimpozitat în Europa, iar statele membre nu impun TVA pe biletele de avion, ceea ce sporește tot mai mult atractivitatea transportului aerian, în ciuda faptului că acesta are cel mai mare factor de emisie de CO2. Impozitarea kerosenului i-ar permite UE să își sporească substanțial finanțarea pentru o mobilitate mai ecologică, dat fiind că transportul este sectorul cu cea mai rapidă creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră.”

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește și mai mult funcționarea democratică a Uniunii prin dispozițiile care prevăd, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, ușor de aplicat și proporționale cu natura inițiativei, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să aducă Uniunea mai aproape de cetățeni.

În ceea ce privește dispozițiile referitoare la armonizarea legislațiilor privind impozitul pe cifra de afaceri, accizele și alte impozite indirecte, în măsura în care această armonizare este necesară pentru a asigura instituirea și funcționarea pieței interne și pentru a evita denaturarea concurenței, în temeiul articolului 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), se pot adopta acte juridice ale Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor.

Din aceste motive, propunerea de inițiativă cetățenească nu se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.

În plus, s-a constituit comitetul cetățenilor și s-au desemnat persoanele de contact, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din regulament, iar propunerea de inițiativă cetățenească nu este nici vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, prevăzute la articolul 2 din TUE.

Prin prezenta decizie, se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Eliminarea scutirii fiscale pentru carburantul de aviație în Europa”.

Prezenta decizie intră în vigoare la 10 mai 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti