Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2019/719 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Soluția rapidă, echitabilă și eficace la schimbările climatice”
17.05.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 122/51 din 10 mai 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/719 a Comisiei din 30 aprilie 2019 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Soluția rapidă, echitabilă și eficace la schimbările climatice” .

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Soluția rapidă, echitabilă și eficace la schimbările climatice” este următorul: „Oamenii de știință și economiștii sunt de acord: impunerea unor prețuri tot mai ridicate pentru poluare și distribuirea veniturilor obținute către gospodării este o soluție care funcționează.”

Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „O creștere constantă a prețului combustibililor fosili va reduce poluarea. Aceasta va determina întreprinderile și consumatorii să aleagă opțiuni mai ecologice și mai ieftine. Toate sumele colectate vor fi returnate în mod echitabil cetățenilor în fiecare lună, sub formă de dividende. Majoritatea familiilor cu venituri mici și medii vor beneficia de pe urma acestei inițiative. Ajustarea la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon ne va proteja economia și va promova adoptarea acestei soluții la nivel mondial. Alte beneficii ale inițiativei vor fi un aer mai curat, crearea de locuri de muncă și reducerea cheltuielilor publice ca urmare a alinierii politicilor.”

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește și mai mult funcționarea democratică a Uniunii prin dispozițiile care prevăd, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, ușor de aplicat și proporționale cu natura inițiativei, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să aducă Uniunea mai aproape de cetățeni.

Comisia are competența de a prezenta propuneri de acte juridice ale Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor cu privire la următoarele aspecte:

—în ceea ce privește dispozițiile referitoare la armonizarea legislațiilor privind impozitul pe cifra de afaceri, accizele și alte impozite indirecte, în măsura în care această armonizare este necesară pentru a asigura instituirea și funcționarea pieței interne și pentru a evita denaturarea concurenței, în temeiul articolului 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE);

—în ceea ce privește măsurile care trebuie luate pentru îndeplinirea obiectivelor de conservare, protecție și îmbunătățire a calității mediului și de promovare pe plan internațional a unor măsuri destinate să contracareze problemele de mediu la scară regională sau mondială și în special de combatere a schimbărilor climatice, în temeiul articolului 192 alineatele (1) și (2) din TFUE, coroborat cu articolul 191 alineatul (1) prima și a patra liniuță din TFUE;

—în ceea ce privește punerea în aplicare a politicii comerciale comune, în temeiul articolului 207 din TFUE.

Din aceste motive, propunerea de inițiativă cetățenească nu se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.

În plus, s-a constituit comitetul cetățenilor și s-au desemnat persoanele de contact, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din regulament, iar propunerea de inițiativă cetățenească nu este nici vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și nici nu contravine vădit valorilor Uniunii, prevăzute la articolul 2 din TUE.

Prin prezenta decizie, se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Soluția rapidă, echitabilă și eficace la schimbările climatice”.

Prezenta decizie intră în vigoare la 6 mai 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti