Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Ion Dragne, Mihail Ciobanu și Flavia Teodosiu s-au întâlnit cu Procurorul General al României


16 mai 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 16 mai 2019, avocații Baroului București au fost informați că la solicitarea Baroului București, la data de 15 mai 2019 a avut loc o întâlnire la sediul Parchetului General, între reprezentanții Baroului București și conducerea Ministerului Public, pentru clarificarea condițiilor în care se va efectua plata serviciilor de asistență avocațială prestate în faza de cercetare penală, potrivit unui comunicat.

Baroul București a fost reprezentat de Ion Dragne, Decan, consilier Mihail Ciobanu – coordonatorul Serviciului de Asistență Judiciară și consilier Flavia Teodosiu, membră a consiliului.

Ministerul Public a fost reprezentat de o echipă condusă de domnul Procuror General al României, Bogdan Licu.

Discuțiile au avut în vedere împrejurarea că, urmare a intrării în vigoare a Protocolului încheiat în 14 februarie 2019 între Ministerul Justiției, Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală, prestațiile avocațiale sunt achitate de către instanțele judecătorești pentru serviciile de asistență judiciară efectuate în faza judecății și respectiv de către  Ministerul Public sau organele din compunerea Ministerului Public pentru serviciile avocațiale prestate de avocați în faza urmăririi penale, întrucât, Ministerul Public nu dispune de un buget propriu, acesta fiind constituit la nivelul unităților din sistemul său, respectiv, parchete și structuri.

În cursul întâlnirii, proc. Tamara Manea și consilierul Mihail Ciobanu au informat despre existența unei analize în legătură cu necesitatea clarificării condițiilor de plată a onorariilor pentru asistența judiciară din oficiu a cărei finalitate vizează inclusiv, necesitatea încheierii unui act adițional între părțile semnatare.

În raport de această informare, reprezentanții Baroului București au precizat că se impune, ca în raporturile cu Baroul București și respectiv cu toate barourile din România, să se identifice, întocmai ca în relația cu instanțele, o unitate de parchet corespondentă, care să asigure plata prestațiilor avocațiale indiferent de unitatea la care aceasta s-a realizat.

S-a propus în acest sens, ca pentru serviciile de asistență judiciară prestate în faza de urmărire penală, decontarea să se realizeze de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și, corespunzător, de parchetele pe lângă fiecare instanță din celelalte județe.

S-a evocat, de asemenea, necesitatea consultării Curții de Conturi pentru obținerea unui punct de vedere asupra compatibilității acestei soluții cu legislația aplicabilă în materia finanțelor publice .

Baroul București a informat participanții la întâlnire că, până la identificarea unei soluții care să asigure rapida decontare a prestației avocațiale, încorporată inclusiv într-un act adițional la Protocolul încheiat în 14.02.2019, va înainta documentația justificativă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în conformitate cu dispozițiile art.9 din Protocol.

Părțile au convenit ca într-o perioadă cât mai scurtă să organizeze consultații cu Ministerul Justiției și Ministerul  Public pentru asigurarea executării eficiente a obligațiilor asumate prin documentul tripartit.

Cu ocazia întâlnirii, reprezentanții Baroului București au apreciat deschiderea manifestată de conducerea Ministerului Public, prin stabilirea unei întâlniri în termen scurt și prin găsirea unei soluții la problemele întâmpinate de implementarea Protocolului.

Delegația Ministerului Public a apreciat importanța activității avocaților în cursul procedurilor penale și a remunerării echitabile a activității avocaților în aceste proceduri.

Ambele părți și-au manifestat dorința de cooperare, în limitele legii și pentru realizarea funcțiilor pe care le au în statul de drept.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii