Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Atacuri informatice la distanță. Scurgeri de informații din routerele Wi-Fi


17 mai 2019 | Vladimir Adrian COSTEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

CERT-RO ne informează că routerele Wi-Fi inteligente marca Linksys permit scurgeri de informații despre dispozitivele conectate, fiind predispuse atacurilor la distanță. Mai mult, atacatorii pot să aibă acces la informații sensibile și chiar să modifice anumite date.

În timp ce în ultima săptămână s-a discutat în spațiul public despre incidentul apărut în incinta Tribunalului București (privind denumirea unei rețele Wi-FI), vulnerabilitatea este în schimb localizată la divulgarea informațiilor. Până în prezent au fost afectate peste 25.000 de routere Wi-Fi Linksys inteligente, atacurile informatice acționând după același tipar urmărit de incidentul de Securitate din 2014 a firmware-ului Linksys SMART WiFi. Deși echipa de securitate Linksys a considerat ca fiind rezolvată problema de acum cinci ani, vulnerabilitatea nu a fost, se pare, pe deplin identificată.

În România, dezbaterea privind securitatea în spațiul cibernetic ocupă un loc marginal, chiar dacă drepturile și libertățile cetățenilor pot să fie afectate de atacurile informatice la distanță, în care atacatorul este de nevăzut. Mai mult, cel atacat poate că nici nu își dă seama că a devenit o victimă, iar anumite informații au fost obținute de pe urma unor scurgeri de informații.

În era digitală am devenit dependenți și legați de tehnologie, fără să ne punem prea multe întrebări. Soluțiile însă nu sunt ușor de identificat, pentru că de cele mai multe ori, utilizatorul este breșa care permite accesul, extinderea și multiplicarea atacurilor informatice.

Vladimir-Adrian Costea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii