Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Guvernul se mai gandeste la propunerile judecatorilor…


30 august 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Dupa sedinta de Guvern de sambata, 29 august 2009, ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, a raspuns intrebarilor reporterilor prezenti.

Iata informatiile in legatura cu problematica banilor pentru Justitie (sublinierile apartin Juridice.ro):

„Reporter: As vrea sa va mai intreb, domnule ministru, la Ministerul Justitiei stiu ca ati dat bani. Ce sume ati dat si ce acopera aceste sume?

Gheorghe Pogea: In principal, Ministerul Justitiei, asa cum am promis, in primul rand a fost interesat de asigurare resurselor financiare pentru bunuri si servicii, pentru ca din aceasta perspectiva criza nu a asigurat intotdeauna resursele necesare. Nu am in fata exact acest lucru, dar nu este nici o problema sa va dau toate detaliile.

Reporter: Pentru salariile magistratilor si pentru sumele restante ati alocat bani?

Gheorghe Pogea: Nu. Deci pentru sumele restante, tineti minte, printr-o ordonanta de guvern, noi am cerut, datorita lipsei… recunoastem obligatia de a plati aceste sume, dar am cerut amanarea la plata pentru anul 2010-2011, datorita lipsei efective a resurselor.

Reporter: Si in continuare magistratii isi vor primi salariile si sporurile pana la sfarsitul anului?

Gheorghe Pogea: Au primit salariile si sporurile. Cei care au castigat – ati vazut, am fost in instanta impreuna cu ICCJ si CSM. Si eu vreau sa spun ca si pe aceasta cale, este pentru prima oara cand ma exprim public in raport cu acest lucru, in nici un caz nu este nicio incapatanare a guvernului sau a ministrului finantelor publice sau a institutiilor, ci este pur si simplu o situatie deosebita care afecteaza nu in egala masura pe toti, cei saraci si cu venituri mici sunt afectati mult mai mult decat cei care avem, datorita pozitiei noastre, salarii mai mari si care le-am castigat, sa spun, in mod corect si indreptatit. A fost doar un apel de a manifesta o solidaritate fata de aceasta situatie dificila. In rest, Ministerul Finantelor Publice nu va fi mai presus de lege cu nici unul dintre functionari sau institutiile publice ale acestei tari.

Reporter: In ceea ce priveste legea unica de salarizare a bugetarilor, va veti intalni si luni cu sindicatele pentru a fi gata pana marti, cand…

Gheorghe Pogea: Noi credem ca in ce priveste legea sistemului unitar de salarizare, suntem pe un drum bun. Cand spun un drum bun – un drum al dialogului. Am vazut si am primit observatii inclusiv din partea Ministerului Justitie sau a sistemului de justitie in ansamblul sau. Multe dintre acestea au fost corecte si pertinente si in cursul zilei de maine – s-a decis astazi de catre primul ministru, Emil Boc – vor avea loc, daca nu gresesc incepand cu ora 12:00, intalniri cu toti ministrii, inclusiv de la Ministerul Justitiei, de la oricare ministere care au de facut mici corectii, pentru ca aceasta lege a sistemului unitar de salarizare sa ne dea certitudinea ca atinge cele patru principii pe care le-am stabilit: echitatea, predictibilitatea, simplitatea si transparenta procesului.

Reporter: Asta inseamna ca va fi gata pana marti, cand teoretic incep procedurile pentru asumare.

Gheorghe Pogea: Eu cred ca da. O sa mai fie o intalnire si cu sindicatele pe aceasta tema. Dupa ce vor fi stabiliti mai bine, sa spunem, acesti coeficienti si structuri de ierarhizare, tinand cont si de propunerile care au venit din diferite sisteme, au venit din partea Educatiei, sunt propuneri venite din partea magistratilor, am vazut un punct de vedere din partea judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti – va asigur ca ele sunt in atentia noastra. Dupa ce vor fi trecute, Ministerul Finantelor Publice va face din nou o evaluare a acestor costuri si va asigur ca le voi face cunoscut publice. cert este un lucru, care este deja agreat: elementele de natura fiscala sau costurile acestei reforme a legii sistemului unitar de salarizare pana in 2015 si criteriile sau cadrul general in care vor misca au fost agreate atat cu sindicatele, cat si cu patronatele.

Ideea de baza este ca va trebui sa scadem cheltuielile de natura salariala ca procent din PIB, de la 9%, cat avem acum si dumneavoastra ati sesizat, la circa 6% in 2015. In egala masura, vom creste salariile celor din sistem, pentru ca trebuie sa avem o convergenta a salariilor cu cele din UE. Vom face o echitate in interiorul sistemului. Cu siguranta ca, va spun, e putin probabil sa nu se gaseasca nemultumiti. Ideea este ca aceasta lege si guvernul are toata disponibilitatea pentru a asigura aceste principii.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică