Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Mihnea Stoica: Prioritară va fi apărarea profesiei


16 mai 2019 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Mihnea Stoica

Mihnea Stoica

Alina Matei: Multumesc, stimate domnule avocat Mihnea Stoica, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Pentru a doua oara candidati la demnitatea de Decan si Consilier al Baroului Bucuresti. Haideti sa incepem cu perioada in care ati fost Consilier si ati participat la toate hotararile care privesc viata avocatilor bucuresteni. Din interior cum se vad lucrurile? Par mai simplu de rezolvat sau, din contra, este nevoie de timp, consens, iarasi timp, iarasi consens…

Mihnea Stoica: Nici vorba. Participarea in procesul decizional a produs o schimbare semnificativa a orizonturilor mele. Chiar mi-as dori ca toti colegii nostri sa se bucure de o asemenea schimbare de perspective. Am folosit intentionat pluralul fiindca orizonturile si perspectivele nu se vad numai in roz. Astfel, am ajuns sa constat ca nu intotdeauna deciziile adoptate cu majoritate sunt si deciziile corecte. Si am constatat-o prima oara cand faceam parte din majoritate. De altfel, si Socrate a fost condamnat cu majoritate.

Prin urmare, pot sa raspund ca participarea la adoptarea hotararilor a fost o raspundere colosala. Nu vreau sa va contrazic, dar de foarte multe ori, consensul imi pare dubios. Mai ales atunci cand face inutile dezbaterile. In asemenea situatii, de multe ori enunt opinii contrare consensului colegilor tocmai ca sa provoc mici controverse, in baza carora imi verific si sa imi formez convingerea consolidata de argumentele astfel enuntate.

Ei bine, la polul opus se gaseste satisfactia pe care ti-o ofera participarea la adoptarea unei hotarari inspirate, eficiente, avantajoase avocatilor. Iti vine sa te lauzi prin tribunal „auzi, stii ce ne-am gandit?”.

Alina Matei: Cum a fost acest mandat, din punctul dumneavoastra de vedere?

Mihnea Stoica: Mai scurt ca precedentul. Fiindca au lipsit dezbaterile care asigurau natura de for deliberativ a consiliului. Din punctul meu de vedere, au existat si ocazii in care acest rol s-a estompat pana la a se transforma intr-o simpla avizare. Altfel, a fost un mandat pe care l-am inceput cu entuziasm si pe care il termin cu incredere. Mandatul in sine a fost o campanie electorala mai lunga.

Alina Matei: Care sunt principalele trei reusite ale dumneavoastra si cele trei nereusite?

Mihnea Stoica: Nu am facut parte din majoritatea construita in jurul decanului, astfel incat am avut parte de mai multe nereusite. Cea mai dureroasa a fost convertirea delegatiei electronice din proiectul meu intr-o banala delegatie albastra.

Alta semnificativa a fost repudierea tabloului onorariilor minimale de catre Consiliul Baroului in procedura de consultare initiata de Uniune.

In fine, erodarea vremelnica a relatiilor cu prietenul meu, Mihail Ciobanu, a fost cu siguranta cea mai mare nereusita.

Printre reusite amintesc contributia personala la tabloul onorariilor minimale, unde revendic paternitatea laturii penale. Din pacate, satisfactia fu efemera sau vremelnica, cum am califica-o juridic, fiind sistata de un vot majoritar care i-a schimbat natura, din reusita in nereusita.

De asemenea, consider ca demersurile pe langa Autoritatea Nationala pentru Cetatenii, unde in prezent avocatii au un program dedicat, au constituit alt succes, pentru care ar trebui sa ii creditez si pe Flavia Tedosiu si pe Nicu Tiberius.

Alta contributie care sper sa fie considerata ca si realizare a fost implicarea mea in asistenta judiciara. Lasand la o parte ca vreme de trei ani, inainte ca delegarea mea sa fie revocata de domnul Ion Dragne, am petrecut mult timp coordonand nemijlocit Serviciul. Apoi, am contribuit la adoptarea Regulamentului cadru privind asistenta judiciara. Aici am reusit sa includ cu sprijinul lui Petrut Ciobanu principiul continuitatii si accesul avocatilor la informatii privind cuantumul incasarilor realizate din asistenta judiciara. Cred ca in buna masura, si implicarea mea in asistenta judiciara, si colaborarea cu Daniel Fenechiu si cu decanii din provincie au contribuit indirect la adoptarea noului Protocol.

Alina Matei: De ce va doriti sa fiti Decan?

Mihnea Stoica: Fiindca am o alta viziune despre cum trebuie sa actioneze baroul in favoarea tuturor avocatilor, fara a-i deosebi dupa atributele pe care singuri si le dau. Vreau ca penalistii si belgienii, corporatistii si oficiile, stagiarii si pensionarii in activitate sa simta ca fac parte din acelasi barou, care ii protejeaza in egala masura. Nu contest lucrurile care s-au realizat pana acum, insa cred ca puteam face mult mai mult pentru a ne proteja profesia de atacurile carora este permanent supusa, pentru a pregati viitorul avocaturii bucurestene si pentru a reseta relatia dintre barou si avocat. Din acest motiv, programul pe care il propun colegilor prevede trei directii.

Prioritara va fi apararea profesiei, unde am in vedere trei segmente semnificative: raportul cu “legiuitorii”, inclusiv prin lobby1/, asigurarea unei reprezentari juridice adecvate a baroului, in special in raporturile cu sistemul judiciar 2/si, mai ales, apararea avocatilor, in special in ceea ce priveste expunerea la reducerea sistematica a onorariilor si tratamentul inadecvat unui partener indispensabil 3/.

Astfel, raportul cu „legiuitorii” include toti decidentii, chiar si autoritatile locale. Ultimele sunt interesante pentru barou in special din perspectiva bugetarii fondurilor pentru asistenta extrajudiciara asigurata de avocati in cadrul ajutorului public judiciar. Restul trebuie permanent monitorizate, fiindca in prezent imi este greu sa mai indic vreo autoritate centrala care sa nu fi afectat in nicio maniera profesia. Mai mult, cred ca baroul trebuie sa se implice serios in procesul decizional, inclusiv prin externalizarea acestei activitati unor profesionisti specializati.

Si raporturile cu organele judiciare trebuie recalibrate. Astfel, in perceptia unor organe judiciare, baroul a ramas numai institutia care administreaza oficiile si care furnizeaza aplaudaci la bilant. Iar perceptia nu le este in intregime imputabila, ci provine in buna masura si din neglijarea constanta a perceptiei publice a baroului. Insa nu ma limitez la o campaie de PR. Cand voi participa la bilanturile organelor judicare, voi cere permanent date despre numarul amenzilor judiciare aplicate, numarul reexaminarilor admise, despre solutiile de reducere a onorariilor, pana cand asemenea date vor fi incluse din oficiu in raportul organului judiciar. Pe de alta parte, voi incerca ca, prin implicarea in procesul decizional, sa obtin si niste parghii eficace in apararea profesiei. Astfel, deja am vorbit despre exceptia de neexecutare, indispensabila raporturilor civile. Si atunci, de ce sa nu o import in parteneriatul public privat exteriorizat prin incheierea protocolului? De ce sa nu pot refuza desemnarea de noi avocati din oficiu cand cei care au fost deja desemnati nu au fost platiti?

O alta directie pe care imi voi canaliza eforturile priveste progresul in organizarea profesiei. Aceasta activitate implica un proces decizional descentralizat si transparent 1/, reformarea sistemului de instrumentare a sesizarilor impotriva avocatilor 2/si specularea adevaratului potential al asistentei judiciare 3/.

Astfel, ideile pe care le promovam in urma cu opt ani sau in urma cu patru ani sunt deja aplicate de barourile progresiste. Bine, ele nu au mutat sedinta de consiliu in parc, cum propuneam eu, ci in online. Insa, transparenta merge in dublu sens. Astfel, imi insusesc initiativa unei colege care nici macar nu candideaza de a implementa un registru cu initiativele colegilor. O completez prin aceea ca intentionez sa public referatele pe care le voi cere consilierilor carora acestea le vor fi repartizate. Mai mult, credeti ca va fi imputabil ca ma voi consulta cu colegii pe holul instantelor sau ca imi voi testa ideile verificandu-le cu avocati proeminenti care nu au candidat?

In alta ordine de idei, Baroul Ilfov si Baroul Dolj taxeaza procedura disciplinara. Revendic paternitatea ideii si ii rog pe Serban Lovin si Alin Paidiu sa o confirme. Daca am putea amenda procedura si prin redefinirea abaterii intr-o maniera precisa si previzibila si prin adoptarea reabilitarii disciplinare, as putea renunta si la continuarea mandatului.

Pe de alta parte, voi incerca sa atrag in profesie un volum sporit de fonduri locale, nationale si chiar europene (pe linia accesului a justitie sau a discriminarii defavorizatilor). Va amintesc ca eu am fost cel care a anticipat si apoi a estimat cresterea cu un ordin de marime (in realitate de 900%) inregistrata de ajutorul public judiciar. Or, pentru a absorbi si mai multe fonduri, nu mai trebuie sa tratam asistenta judiciara ca pe o indatorire si ca pe o povara. Din contra, asistenta judiciara trebuie reorganizata si repopulariazta (rebrand-uita daca as suporta barbarismele), astfel incat sa inspire cresterea fondurilor publice absorbite. Mai mult, daca ajungem la volumul de absorbtie pe care mi-l propun, procentul retinut din onorariile realizate in sistemul asistentei judicare ar putea fi redus si, chiar redus, ar putea sustine si costuri legate de implicarea baroului in procesul decizional.

Un ultim punct din programul meu, dar nu cel mai putin important, vizeaza pregatirea pentru viitor prin identificarea si implementarea unor masuri care sa impiedice pierderea clientelei, fie neloial prin dumping-ul neavocatilor (clandestini, societati de consultanta, intermediari), fie prin asumarea multor activitati de catre profesii concurente (notari, mediatori, conciliatori etc.).

Or, cea mai vizibila si, totodata, cea mai putin invaziva masura o constituie liberalizarea publicitatii. Ea permite avocatului sa devina cunoscut in maniera pe care o alege, fara ingerinta baroului ca autoritate de reglementare. Mai mult, o asemenea retragere ar permite baroului sa nu mai fie perceput ca un veritabil discriminator, care se face ca nu vede publicitatea unuia, reprimandu-i-o insa pe altuia. Iar excesele pot fi combatute de Comisia de disciplina, cu adevarat independenta de barou.

Alina Matei: V-ati ales si o echipa cu care veti conlucra asa cum au facut si alti candidati?

Mihnea Stoica: Voi conlucra cu colegii pe care ii va alege Adunarea Generala in Consiliul baroului, al filialei si in restul demnitatilor. Nu imi imaginez ca vreunii candideaza cu o agenda ascunsa, potrivnica intereselor confratilor care compun baroul. Insa am si eu preferate, Madalina Bercea, Silvana Racoviceanu, Gabriela Savu, Diana Olac, Carmen Petrescu si preferati – baietii din ADSA, Restart si SAB sau prietenii mei vechi, Cezar Bivolaru si Andrei Zamfirescu. Si domnul cu palarie, Nicu Nevoe, care la nevoie se cunoaste, ca si Laurentiu Vasii. Si congresmenul meu preferat, Bogdan Chifor caruia ii multumesc pentru implicare. Dintre fostii colegi consilieri pe care nu i-a enumerat domnul Dragne as prefera sa lucrez in continuare cu Daniel Fenechiu, cu Petrut Ciobanu si cu maitre Friedman, cu fostul decan si chiar si cu viitorul fost decan. Si dintre profesori m-as bucura sa conlucrez cu Mihai Hotca, cu distinsul meu profesor Dan Oancea. In ritmul acesta voi conlucra cu intreaga adunare generala, cu cvorum cu tot. Multumesc Academiei de film si ofer scuze celor pe care i-am omis fara sa vreau. Dar, mai mult ma intereseaza tinerii pe care vreau sa ii implic in viitorul profesiei si carora intentionez sa le las baroul in grija cat mai curand, si pe care ii pot cita la fel de usor. Pe ei ii asigur ca ii voi implica in resorturile baroului, antrenandu-i pentru viitoarele functii. De fapt, cam pentru ei candidez. Sa imi ia bastoane, cum tocmai a scris unul dintre preferatii mei. In schimb, la Filiala, imi doresc sa conlucrez cu o echipa in intregime noua, preferabil una care sa nu discrimineze.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru avocatii care vor veni la vot.

Mihnea Stoica: Urmeaza Duminca Orbului. O zi care in mod traditional dezavantajeaza tineretul si profita lui Ion. Iliescu, nu va speriati. Si daca va aparati venind la vot, va promit ca va fi ultima oara cand votam duminica. Cu mine decan, vom vota electronic, dupa amiaza, in timpul saptamanii! Si o vom face informat. Va chem la vot sa ne alegem confratii care ne apara, nu o conducere vesnica sau ereditara! Votati pentru a transforma baroul intr-o voce care tuna cand isi apara membrii si care nu tace atunci cand percepe o amenintare la adresa profesiei!

Alina Matei: Multumesc, pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Mihnea Stoica: Eu va multumesc pentru atentia pe care mi-ati dat-o si le multumesc cititorilor pentru rabdare. Drept rasplata, ii mai chem si duminica sa ma voteze. Sper ca pentru ultima oara.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii