BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel București. Relevanța cuantificării culpei la stabilirea pedepsei

20.05.2019 | Alina GAJA
Abonare newsletter

Alina Gaja

Curtea de Apel București a statuat că, deși în cadrul analizei individualizării pedepsei prima instanță s-a referit și la împrejurarea că inculpatului nu i se poate imputa decât o culpă de 20% în producerea accidentului, totuși prima instanță nu a dat eficiență acestui aspect, apreciind că această culpă comună nu are relevanţă decât din punct de vedere al laturii civile a cauzei. Curtea apreciază însă, dat fiind situația de fapt reținută în cauză și particularitățile acesteia, că se impunea ca procentul de culpă reținut în sarcina inculpatului să fie avut în vedere și la stabilirea cuantumului pedepsei. În speță, prima instanță a reținut în mod legal culpa comună a inculpatului și a victimei, în condițiile în care victima s-a angajat în traversarea străzii la culoarea roșie a semaforului, iar inculpatul a condus autoturismul pe drumurile publice, în localitate, cu viteza de 64 km/oră, peste limita legală, accidentul putând fi evitat dacă inculpatul ar fi condus cu o viteză de cel mult 60 km/h, așa cum rezultă din concluziile raportului de expertiză tehnică, însă nu a ținut cont de aceasta la individualizarea pedepsei. (Decizia nr. 1065 A din 6 septembrie 2018, pronunțată de Secția I Penală a Curții de Apel București)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week