Digitalizarea profesiei de avocat și miza pe creativitate
20 mai 2019 | Tudor COLŢAN
Acum aproape o lună, am susținut tema ”Comunicarea actelor de procedură în Noul Cod de procedură civilă: între dezideratul online și realitățile offline” și am afirmat că această temă face parte dintr-un proiect al meu mai vast, intitulat ”Digitalizarea sistemului judiciar”.
Acum 2 săptămâni, la finala de la New York, la Global Legal Hackathon, am văzut o prezentare interesantă cu privire la viitorul profesiei de avocat în era Legal Tech și astăzi, în timp ce lucram la birou la niște soluții tech de eficientizare a activității în societatea noastră, am realizat mai multe aspecte.
Cum a început digitalizarea profesiei de avocat în 9 pași simpli.
1. Acum există diverse softuri care sunt actualizate cu sistemul Ecris și care te notifică în legătură cu fiecare modificare din dosar, amânări sau pronunțări. Ce au schimbat aceste softuri? Ei bine, s-au dus vremurile în care trebuia să stai la coadă pe la arhivă să verifici condica (ce vremuri, în stagiatură!) sau să suni la celebrul telefon de la arhivă, veșnic ”ocupat”. De asemenea, dispare și momentul nefericit când clientul află înaintea ta soluția în dosar.
2. Cu toate că un litigant nu poate trăi fără clasica agendă, acum poți integra toate dosarele din activitatea societății într-o agendă electronică, actualizată direct din Ecris. Și uite așa s-au dus vremurile în care stagiarul dădea vina pe secretară și secretara pe stagiar că nu a trecut termenul în agendă, sub ”judecata” atentă a partenerului.
3. Pe vremuri, unul dintre cele mai importante task-uri ale stagiarilor era să verifice redactarea hotărârii. Ei bine, acum există softuri care îți furnizează hotărârea instanței de judecată automat, atunci când aceasta este introdusă de judecător în Ecris. Cu toate că această hotărâre nu este ca cea oficială, respectiv este anonimizată, ea oferă cel puțin 3 avantaje enorme: ai timp să stabilești strategia cu clientul, îți poți așeza deja argumentele pentru calea de atac și practic mai câștigi câteva zile și o poți citi din vacanță, de pe plajă, frumos, cu toate că fizic ea se află încă în cutia poștală si termenul de formularea a căii de atac nu a început sa curga.
4. Sunt două momente ale anului pe care nu ai cum să nu le urăști: perioada de auditare, când toți clienții vor celebra scrisoare de audit cu situația dosarelor, și perioada de sfârșit de an, când trebuie să faci o analiză a tuturor dosarelor din anul respectiv. Ei bine, pentru ceea ce pe vremuri însemna o muncă administrativă grea – și mai ales nefacturabilă – acum e nevoie de doar 2 clic-uri. Având o bază de date a dosarelor în format electronic, respectivul soft îți generează automat rapoarte cu situația dosarelor.
5. De multe ori, arhiva unei societăți de avocați părea o cameră fără sfârșit, dar acum și asta devine o poveste ”de pe vremuri”. Cu noile tehnologii, viitorul dosarului este cel electronic, stocat în Cloud, cu sisteme de siguranță. Poți să fii pe o plajă în Hawaii sau la schi în Elveția și să ai un dosar de 80 de volume după tine, pe care îl poți studia când ai chef. Mai mult, comunicarea actelor cu partea adversă sau cu experții se poate face direct prin transfer de documente și lăsăm copacii să nu mai fie tăiați fără rost.
Următoarele 4 puncte reprezintă deja o imagine a avocaturii care, acum 10 ani, ar fi fost de neconceput.
6. După ce își digitalizează dosarele și are o bază de date solidă, fiecare societate de avocați poate să folosească un robot cu inteligență artificială care să genereze mai multe informații din practica dosarelor deja-finalizate, pe care să le folosească în strategia noilor dosare. Acest sistem deja s-a implementat în Statele Unite și ajută enorm la eficientizarea activității.
7. În analizele clasice ale unor spețe există mereu o aproximare a șanselor de câștig. Ei bine, acum softurile generează un procent real, în funcție de instanța de judecată unde o să fie speța, pe baza jurisprudenței la care au acces roboții cu inteligență artificială.
8. Activitatea de cercetare este cu totul alta decât acum 10 ani. Datorită inteligenței artificiale, poți găsi absolut orice problemă de Drept soluționată și jurisprudența poate să devină mult mai relevantă în gestionarea unei strategii pe dosar.
9. Partea financiară este cu totul la alt nivel: din momentul în care ai CAJ-ul încheiat cu clientul se introduce în soft și softul preia termenele din dosar, le facturează, trimite factura la client și urmărește plata facturii. În cazul în care clientul nu plătește factura pentru termenul X, primești notificare înainte de termen și ai opțiunea să dai un clic și se trimite notificarea de încetare a mandatului avocațial.
Toți acești pași reprezintă un avantaj enorm pentru eficiența avocaților și îi degrevează de multe procese repetitive și sarcini administrative. Poate cea mai frumoasă parte a digitalizării profesiei de avocat este că poți avea mai mult timp pentru relația cu clientul și activitatea creativă, în timp ce tot ce înseamnă sarcini administrative și procese complexe de automatizare sunt preluate de inteligența artificială.
Av. drd. Tudor Colțan
Senior Associate SUCIU POPA și ASOCIAȚII și fondator Legal Runners
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro