Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Mesajul Majestății Sale adresat Universității de Vest din Timișoara
21.05.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 20 mai 2019, Familia Regală a României a dat publicității mesajul Majestății Sale Custodele Coroanei, adresat studenților și profesorilor Universității de Vest din Timișoara, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la fondarea universității prin decret regal, semnat de Regele Mihai I. Mesajul a fost citit în deschiderea sesiunii solemne a universității din ziua de 17 mai 2019.

Textul mesajului:

„Este o bucurie pentru mine faptul că, la 75 de ani de la înființarea Universității de Vest din Timișoara, este onorată memoria Regelui Mihai I, tatăl meu, ctitorul Universității.

Anul 1944 a fost un an de cotitură în istoria modernă a României, marcat de gestul eroic al Regelui Mihai, care a luat hotărârea de a trece România de partea Aliaților. A fost un an al sacrificiilor pentru întreaga națiune, căci armistițiul cu Aliații nu a însemnat și încetarea războiului, ci numai întoarcerea armelor spre frontul de vest.

În acest context tulburat și dureros, Regele, precum și autoritățile locale din vestul țării, au găsit totuși timpul și energia pentru a fonda o universitate, un centru de învățământ superior. Cu alte cuvinte, în focul luptelor și al dezastrelor, ei nu s-au putut gândi la un scop mai înalt, care avea să folosească generațiilor viitoare. Textul decretului regal arată modul rapid și fără birocrație în care lucrurile au fost puse la punct, toate resursele locale fiind alocate universității, în ciuda restriștilor.

Este meritul timișorenilor și al comunității voastre științifice că, în aceste condiții, cursurile universității s-au putut deschide la timp, și că instituția a ființat fără întrerupere, trecând prin negura anilor ce au urmat, consolidându-se drept un centru al cunoașterii și al excelenței academice în vestul României.

La jubileul de 75 de ani, transmit comunității academice timișorene aprecierea mea și speranța că veți găsi inspirația și dedicația pentru a duce mai departe tradiția universitară, clădită cu eroism în acele decenii ale începutului.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti