Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Votul: de la mici și găleți la bilet de reducere și de loterie


22 mai 2019 | Vladimir Adrian COSTEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Apropierea unui scrutin electoral ridică, de fiecare dată, întrebarea cum îi putem îndemna și motiva pe cetățeni să-și exercite sau nu dreptul de vot. Inițiativele civice trebuie să fie însă circumscrise între anumite limite, definite prin art. 386 din Codul penal, principalul temei al impunerii acestor limite fiind acela de a nu goli de conținut însăși ideea de vot. Explicit, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, acțiunea prin care alegătorul este îndemnat să voteze sau să nu voteze prin „oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase”.

Inventivitatea civică sau interesul de a dobândi mai multă vizibilitate în spațiul public au ridicat în perioada premergătoare referendumului și alegerilor pentru Parlamentul European, problema respectării limitelor impuse de art. 386. Pe de o parte, o editură oferă reduceri de 20% pentru cei care-și vor exprima pentru prima dată dreptul de vot, în timp ce, pe de altă parte, o agenție de turism te trimite în vacanță în Grecia sau pe plajă la Mamaia. Autoritatea Electorală Permanentă a reacționat în cel de-al doilea caz, sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanță”.

Aceste demersuri reflectă însă un mod greșit de a înțelege ideea de spirit civic, fiind, de fapt, o înlocuirea a micilor și a găleților cu ulei și zahăr, pe care nu demult candidații și formațiunile politice le ofereau în campaniile electorale. Informarea despre drepturile de care beneficiază și despre importanța scrutinului electoral este trecută pe plan secund, important fiind să-i oferi alegătorului o „recompensă”.

Ce rămâne însă din vot dacă îl transformăm în bilet de reducere sau de loterie? Nu mai are gust de mici, dar tot lipsit de conținut rămâne…

Vladimir-Adrian Costea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri