BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

CJUE. C-235/17 Comisia/Ungaria. Libera circulație a capitalurilor. Hotărârea
21.05.2019 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru – Articolul 63 TFUE – Libera circulație a capitalurilor – Articolul 17 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Drept de proprietate – Reglementare națională care desființează ex lege și fără despăgubire drepturile de uzufruct asupra unor terenuri agricole și forestiere dobândite anterior de persoane juridice sau de persoane fizice care nu pot dovedi o legătură de rudenie apropiată cu proprietarul

Prin cererea introductivă, Comisia a solicitat Curții să constate că prin dispozițiile în vigoare de la 1 ianuarie 2013 a Legii cu privire la terenurile productive, a Legii nr CCXII 2013, care conține diverse dispoziții și măsuri tranzitorii în ceea ce privește Legea nr 2013 CXXII privind vânzarea terenurilor agricole și forestiere și articolul 94 , punctul 5 din Legea CXLI din 1997 privind registrul cadastral, Ungaria a limitat drepturile de uzufruct în mod vădit disproporționat asupra terenurilor agricole și forestiere, și nu și-a îndeplinit obligațiile în temeiul articolelor 49 și 63 din TFUE și al articolului 17 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

În hotărârea pronunțată astăzi, Curtea notează că, în măsura în care afectează drepturile de uzufruct deținute direct sau indirect (prin intermediul unei persoane juridice) de către resortisanți ai altor state membre, eliminarea contestată constituie o restricție a principiului liberei circulații a capitalurilor care, în acest caz, nu poate fi justificată în conformitate cu principiul proporționalității, și nici de faptul că Ungaria ar încerca să rezerve terenuri agricole pentru cei care le exploatează și să prevină achiziționarea terenurilor în scopuri speculative, nici de voința presupusă a legiuitorului ungar de a sancționa încălcările normelor naționale privind controlul schimbului valutar și achiziționarea de terenuri agricole care ar fi fost comise de către cumpărători străini de drepturi uzufruct.

În acest sens, Curtea notează că suprimarea drepturilor de uzufruct generate de legile în litigiu constituie o privațiune de proprietate în sensul Cartei. În acest sens, Curtea consideră că, deși Carta permite o astfel de privare din motive de utilitate publică, în cazurile și în condițiile prevăzute de lege și în schimbul unei despăgubiri echitabile pentru prejudiciul suferit, suprimarea drepturilor de uzufruct în cauză nu îndeplinește aceste criterii.

Deși justificările invocate de Ungaria pot, în principiu, să constituie astfel de motive de interes public, restricția în cauză nu pare să urmărească obiectivele invocate de acest stat membru și nici nu îndeplinește cerința de proporționalitate. Pe de altă parte, regulamentul în litigiu nu conține nicio dispoziție care să prevadă compensarea proprietarilor de drepturi de uzufruct care au fost deposedați.

În aceste condiții, Curtea constată că, prin adoptarea regulamentului atacat, Ungaria nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul principiului liberei circulații a capitalurilor și al prevederilor Cartei referitoare la dreptul de proprietate.

:: Hotărârea

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate