Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ordinul MEN privind metodologia de calcul și plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unitățile/instituțiile de învățământ de stat
22.05.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Lege 9, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 389 din data de 17 mai 2019, a fost publicat Ordinul nr. 4004/2019 privind metodologia de calcul și plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unitățile/instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației Naționale și alte unități din subordinea/coordonarea acestuia, în anul 2019.

Prezentul ordin stabilește procedura de calcul și efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din unitățile/instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației Naționale și alte unități din subordinea/coordonarea acestuia, denumite în continuare unități/instituții, devenite executorii până la 31 decembrie 2018.

Formula de calcul al sumelor datorate pentru dobânda legală este:

în care:
CD = cuantum dobândă legală remuneratorie sau penalizatoare, după caz;
DP = debitul principal (valoarea netă a acestuia);
P = procentul de dobândă aplicabil perioadei de calcul, care reprezintă dobânda legală remuneratorie minus 20% (coloana 4) sau, după caz, dobânda legală penalizatoare diminuată cu 20% (coloana 5), conform hotărârii judecătorești, cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (1) și alin. (2), aplicat la debitul principal (valoarea netă a acestuia);
Na = numărul de zile calendaristice ale anului calendaristic;
Nz = numărul de zile până la schimbarea procentului dobânzii de referință;
i = perioada pentru care se calculează dobânda legală.
Procentele de dobândă legală remuneratorie diminuată cu 20% sau, după caz, penalizatoare diminuată cu 20%, prevăzute în coloana 4, respectiv coloana 5 din anexă, se aplică pentru fiecare perioadă, proporțional cu numărul de zile, raportat la numărul de zile dintr-un an calendaristic.

Plata sumelor datorate în temeiul hotărârilor judecătorești se efectuează de unitatea/instituția la care a fost angajat salariatul în perioada pentru care s-au acordat diferențele salariale conform hotărârilor judecătorești, pe bază de state nominale, altele decât cele pentru plata salariilor.

Anexa stabilește Dobânzile legale remuneratorii/penalizatoare aplicabile în perioada 02.01.2008-30.04.2019

Pentru mai multe detalii a se vedea Ordinul integral.

Intrarea în vigoare: 17 mai 2019.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti