Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Polițele de asigurare ale magistraților români vor fi o sursă inestimabilă de șantaj și polițe personale plătite
24.05.2019 | Robert WILLIAMS

Robert Williams

Robert Williams

*Acest articol reprezinta observatiile agentiei de stiri News247WorldPress adresate Consiliului Superior al Magistraturii privind proiectul de Norme privind asigurarea de raspundere civila profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor.

Intentia lamuririi aspectului privind cine despagubeste in cazul unor condamnari sau alte probleme din aceasta sfera este binevenita atat pentru linistea justitiabililor, cat si pentru lamurirea intregii societati romanesti.

Efectele pozitive ale acestui demers sunt si pot fi neprevazute. Enumaram doar cateva, cu precadere din sfera politica (dezbateri si blocaje institutionale), unde condamnarile Romaniei la diferite instante internationale ar putea fi acoperite din polita sau politele magistratilor, fara a mai fi necesare dezbateri asa cum au existat si exista atat de paroxistic in toate mediile de comunicare.

Pana la data punerii in dezbatere a demersului initiat de catre dumneavoastra, nu am constatat o mediatizare locala sau centrala, in afara unui post tv care a prezentat pe scurt acest demers.

Fireste ca la prima vedere, aceasta dezbatere ii priveste pe magistrati intr-un procent mai mare decat pe justitiabili.

Distinsi membri, dorim sa subliniem aspecte negative si posibile probleme intampinate in demersul dumneavoastra de a da magistratilor un sentiment de liniste.

1. Cadrul legal din Romania cu privire la asigurari este unul pestrit, asa cum oferta este una de monopol, instabila si predispusa catre scumpiri nejustificate. Au avut loc proteste repetate, dialoguri cu Autoritatea de Supraveghere etc.
2. Cu rezervele de rigoare, personalul din societatile de asigurare este extrem de instabil ca resurse umane, ceea ce ar fi un motiv de securitate pentru datele din dosarul fiecarui magistrat.
3. Reputatia multor companii a ridicat probleme asiguratilor in ultimii ani, fapt pentru care observam un posibil impediment in pastrarea confidentialitatii si a despagubirilor platite catre terti, inclusiv statului roman.
4. Personalul acestor companii este in cea mai mare parte fara studii superioare, fara pregatire cyber sau anticoruptie, comparativ cu standardele ce se impun in astfel de situatii.
5. La nivel local, va fi o batalie pentru politele magistratilor, insa nu acest aspect este important, ci unul extrem de vital: ACCESUL LA DATELE MAGISTRATILOR.

Accesul la datele magistratilor poate fi extrem de facil daca comapaniile de asigurari nu au standarde ridicate anticoruptie si nu pot administra astfel de date.

Reamintim faptul ca Inspectia Judiciara și Consiliul Superior al Magistraturii au tinut sub control extrem de eficient acest acces la dosarele fiecarui magistrat, tocmai pentru a nu fi exploatate negativ de oricine ar avea un astfel de interes.

In aceste conditii, demersul dumneavoastra, desi este unul pozitiv si transparent, daca nu este manageriat si negociat corect, urmarit ca implementare si perfectare, magistratii romani nu vor avea garantii ca scopul este atins.

Ar putea exista surprize financiare, ar putea exista procese intentate, ar putea conduce la o repulsie a magistratilor fata de acest demers, sau, mai rau, scopul declarat de buna credinta sa fie unul de exploatare financiara a magistratilor de catre companiile de asigurari ori alte parti.

In aceste demersuri, atat Inspectia Judiciara, cat si alte institutii vor avea un rol important in „sinceritatea si acuratetea cazierului” luat in calcul de catre asigurator.

Rugam analizarea draconica si solicitarea de garantii la fel de draconice din partea companiilor de asigurari ca nici un fel de bresa ori scurgere de informatii/ alte situatii negative/ nu vor vulnerabiliza si mai mult si asa fragila liniste personala si profesionala a magistratilor.

Robert Williams
Redactor sef News247WorldPress


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.