Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

CJUE. C-383/18 Lexitor. Dreptul consumatorului la o reducere a costului total al creditului, care constă în dobânda și în costurile aferente duratei restante a contractului. Concluziile AG
23.05.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, CJUE, Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

Cerere de decizie preliminară – Protecția consumatorilor – Directiva 2008/48/CE – Articolul 16 alineatul (1) – Contracte de credit – Rambursare anticipată – Dreptul consumatorului la o reducere a costului total al creditului, care constă în dobânda și în costurile aferente duratei restante a contractului

Întrebarea preliminară din Polonia privește interpretarea articolului 16 alineatul (1) din Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului, și anume modul de a determina reducerea costului total al creditului la care are dreptul un consumator care a rambursat un credit înainte de termen.

Textul articolului respectiv nefiind foarte precis, instanța de trimitere se întreabă la care costuri anume se referă reducerea. Aceasta arată că o parte din jurisprudența poloneză a interpretat dispoziția ca impunând doar o reducere a costurilor care sunt, în mod expres sau implicit, calculate în funcție de durata contractului. O altă parte a considerat însă că articolul impune reducerea tuturor costurilor legate de contractul de credit, indiferent de șodul în care au fost percepute, reducerea fiind calculată proporțional cu durata restantă a contractului.

Avocatul general a considerat că formularea ambiguă a articolului în cauza sugerează faptul că legiuitorul Uniunii nu a vrut să armonizeze în mod total această chestiune, lăsând la aprecierea statelor membre modul de calculare a reducerii. Totuși, dintre diverse opțiuni posibile, a conclus că nu toate ar fi în concordanță cu scopul și rolul acestei directive, care vizează protecția consumatorilor. Astfel, a propus Curții următorul răspuns:

„Articolul 16 alineatul (1) coroborat cu articolul 3 litera (g) din Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului trebuie interpretat în sensul că, în cazul în care un consumator a efectuat o rambursare anticipată, reducerea la care consumatorul are dreptul poate viza costuri a căror valoare nu depinde de durata contractului de credit. Un stat membru nu poate însă limita această reducere pur și simplu la valoarea cheltuielilor neefectuate de instituția de credit ca urmare a rambursării anticipate, iar instanța națională nu poate interpreta astfel legislația sa națională.”

:: Concluziile Avocatului General

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti