Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 
 1 comentariu

CJUE. C-383/18 Lexitor. Dreptul consumatorului la o reducere a costului total al creditului, care constă în dobânda și în costurile aferente duratei restante a contractului. Concluziile AG
23.05.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Cerere de decizie preliminară – Protecția consumatorilor – Directiva 2008/48/CE – Articolul 16 alineatul (1) – Contracte de credit – Rambursare anticipată – Dreptul consumatorului la o reducere a costului total al creditului, care constă în dobânda și în costurile aferente duratei restante a contractului

Întrebarea preliminară din Polonia privește interpretarea articolului 16 alineatul (1) din Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului, și anume modul de a determina reducerea costului total al creditului la care are dreptul un consumator care a rambursat un credit înainte de termen.

Textul articolului respectiv nefiind foarte precis, instanța de trimitere se întreabă la care costuri anume se referă reducerea. Aceasta arată că o parte din jurisprudența poloneză a interpretat dispoziția ca impunând doar o reducere a costurilor care sunt, în mod expres sau implicit, calculate în funcție de durata contractului. O altă parte a considerat însă că articolul impune reducerea tuturor costurilor legate de contractul de credit, indiferent de șodul în care au fost percepute, reducerea fiind calculată proporțional cu durata restantă a contractului.

Avocatul general a considerat că formularea ambiguă a articolului în cauza sugerează faptul că legiuitorul Uniunii nu a vrut să armonizeze în mod total această chestiune, lăsând la aprecierea statelor membre modul de calculare a reducerii. Totuși, dintre diverse opțiuni posibile, a conclus că nu toate ar fi în concordanță cu scopul și rolul acestei directive, care vizează protecția consumatorilor. Astfel, a propus Curții următorul răspuns:

„Articolul 16 alineatul (1) coroborat cu articolul 3 litera (g) din Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului trebuie interpretat în sensul că, în cazul în care un consumator a efectuat o rambursare anticipată, reducerea la care consumatorul are dreptul poate viza costuri a căror valoare nu depinde de durata contractului de credit. Un stat membru nu poate însă limita această reducere pur și simplu la valoarea cheltuielilor neefectuate de instituția de credit ca urmare a rambursării anticipate, iar instanța națională nu poate interpreta astfel legislația sa națională.”

:: Concluziile Avocatului General

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “CJUE. C-383/18 Lexitor. Dreptul consumatorului la o reducere a costului total al creditului, care constă în dobânda și în costurile aferente duratei restante a contractului. Concluziile AG”

  1. Curtea declară:

    Articolul 16 alineatul (1) din Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori și de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului trebuie interpretat în sensul că dreptul consumatorului la reducerea costului total al creditului în caz de rambursare anticipată a creditului include toate costurile impuse consumatorului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.