Secţiuni » Articole
ArticoleRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Condamnarea incompletă a corupției
24.05.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Societatea românească a devenit în ultimii trei ani din ce în ce mai divizată în jurul luptei împotriva corupției, însă, de cele mai multe ori, discuția a fost localizată preponderent la nivelul elitei politice.

Pe de o parte, lupta împotriva corupției nu a fost purtată la toate nivelurile, subiectele privind corupția din sistemul de învățământ, medical și din mass media nu au polarizat, de exemplu, atât de mult societatea în ansamblul său. Cazuri individuale continuă să suscite doar un interes de moment, interesul fiind mai degrabă localizat doar la nivelul celor care dispun de o mai mare vizibilitate în spațiul public. Dezbaterea despre integritatea din cadrul fiecărei profesii a lipsit, atenția îndreptându-se înspre decidenții politici. Astfel, corupția a fost definită doar prin raportare la un grup (restrâns).

Pe de altă parte, lupta împotriva corupției nu a pus pe același plan obiectivul de a destructura și sancționa rețeaua care se lasă coruptă, care participă, beneficiază și care devine complice la săvârșirea infracțiunii de corupție. Această rețea a acaparat fiecare profesie, multiplicându-se și consolidându-se, îngreunând identificarea și sancționarea rețelei care corupe.

Atâta timp cât am putea să fim de acord cu sancționarea rețelei care corupe, de ce ne raportăm diferit (ca și societate) la rețeaua care se lasă coruptă? Pentru că este o iluzie să credem că am realizat anumite progrese atunci când anumite rețele care corup sunt destructurate și sancționate potrivit legii. Chiar dacă acea rețea nu va mai săvârși alte infracțiuni de corupție, rețeaua care se lasă coruptă va alimenta apariția sau extinderea unei alte rețele care corupe. Din acest motiv, rezultatele condamnării incomplete a fenomenului corupției se rezumă doar la deplasarea infracțiunii de la rețeau X la rețeaua Y, proces care se reproduce la nesfârșit.

Vladimir-Adrian Costea


Aflaţi mai mult despre ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.