Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Condamnarea incompletă a corupției
24.05.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Societatea românească a devenit în ultimii trei ani din ce în ce mai divizată în jurul luptei împotriva corupției, însă, de cele mai multe ori, discuția a fost localizată preponderent la nivelul elitei politice.

Pe de o parte, lupta împotriva corupției nu a fost purtată la toate nivelurile, subiectele privind corupția din sistemul de învățământ, medical și din mass media nu au polarizat, de exemplu, atât de mult societatea în ansamblul său. Cazuri individuale continuă să suscite doar un interes de moment, interesul fiind mai degrabă localizat doar la nivelul celor care dispun de o mai mare vizibilitate în spațiul public. Dezbaterea despre integritatea din cadrul fiecărei profesii a lipsit, atenția îndreptându-se înspre decidenții politici. Astfel, corupția a fost definită doar prin raportare la un grup (restrâns).

Pe de altă parte, lupta împotriva corupției nu a pus pe același plan obiectivul de a destructura și sancționa rețeaua care se lasă coruptă, care participă, beneficiază și care devine complice la săvârșirea infracțiunii de corupție. Această rețea a acaparat fiecare profesie, multiplicându-se și consolidându-se, îngreunând identificarea și sancționarea rețelei care corupe.

Atâta timp cât am putea să fim de acord cu sancționarea rețelei care corupe, de ce ne raportăm diferit (ca și societate) la rețeaua care se lasă coruptă? Pentru că este o iluzie să credem că am realizat anumite progrese atunci când anumite rețele care corup sunt destructurate și sancționate potrivit legii. Chiar dacă acea rețea nu va mai săvârși alte infracțiuni de corupție, rețeaua care se lasă coruptă va alimenta apariția sau extinderea unei alte rețele care corupe. Din acest motiv, rezultatele condamnării incomplete a fenomenului corupției se rezumă doar la deplasarea infracțiunii de la rețeau X la rețeaua Y, proces care se reproduce la nesfârșit.

Vladimir-Adrian Costea

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti