JURIDICE.ro
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Craiova. Efectul deciziei CCR în soluţionarea excepţiei asupra conţinutului hotărârii din procesul principal

27.05.2019 | Alina GAJA
Abonare newsletter

Alina Gaja

Curtea de Apel Craiova a statuat că decizia Curţii Constituţionale în soluţionarea excepţiei trebuie să fie de natură să producă un efect concret asupra conţinutului hotărârii din procesul principal, ceea ce presupune, pe de o parte, existenţa unei legături directe între norma contestată şi soluţia ce urmează a se da în cauză, iar pe de altă parte, rolul concret pe care îl va avea decizia Curţii în proces, aceasta trebuind să aibă efecte asupra conţinutului hotărârii. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reținut că această condiţie, anume ca normele criticate să aibă incidenţă în soluţionarea cauzei, „nu trebuie analizată in abstracto şi dedusă din orice fel de tangenţă a prevederilor legale în discuţie cu litigiul aflat pe rolul instanţei, ci se impune o analiză riguroasă, în care să fie luat în calcul interesul procesual al rezolvării excepţiei de neconstituţionalitate, prin prisma elementelor cadrului procesual şi a stadiului concret în care se află litigiul”. În speță, Curtea, examinând relevanţa şi pertinenţa cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, constată că nu este îndeplinită cerinţa legăturii cu pricina care se judecă, excepţia de neconstituţionalitate nefiind utilă şi pertinentă pentru soluţionarea cauzei. (Decizia nr. 376 din 18 februarie 2019, pronunțată de Secția contencios administrativ a Curții de Apel Craiova)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week