Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Completarea Regulamentului (UE) ref. conflictele de interese în domeniul fondurilor europene de antreprenoriat social
03.06.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 134/1 din 22 mai 2019 a fost publicat Regulamentul delegat (UE) 2019/819 al Comisiei din 1 februarie 2019 de completare a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește conflictele de interese, măsurarea impactului social și informarea investitorilor în domeniul fondurilor europene de antreprenoriat social.

Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile ar trebui să adopte proceduri și măsuri pentru a se asigura că persoanele implicate în astfel de activități comerciale desfășoară activitățile respective în interesul suprem al fondurilor de antreprenoriat social eligibile și al investitorilor în aceste fonduri. Pentru a obține un nivel armonizat de protecție a investitorilor în Uniune și pentru a permite administratorilor respectivi să adopte și să urmeze o practică consecventă și eficace pentru a preveni, a monitoriza și a gestiona conflictele de interese, ar trebui să se introducă un set minim de măsuri în politica lor în materie de conflicte de interese. Pentru a evita sarcinile administrative inutile, asigurându-se în același timp un nivel adecvat de protecție a investitorilor, politicile în materie de conflicte de interese ar trebui să fie adaptate naturii, dimensiunii și complexității activităților administratorilor.

Procedurile și măsurile prevăzute în politicile în materie de conflicte de interese pot fi insuficiente pentru a proteja interesele fondului de antreprenoriat social eligibil sau ale investitorilor acestuia, caz în care administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile ar trebui să ia măsurile suplimentare necesare pentru a proteja aceste interese. Măsurile respective ar trebui să includă informarea conducerii superioare sau a altui organism intern competent al fondului de antreprenoriat social eligibil și luarea deciziilor sau întreprinderea acțiunilor necesare pentru a acționa în interesul superior al fondului de antreprenoriat social eligibil sau al investitorilor acestuia.

Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile pot fi activi în administrarea societăților în care investesc fondurile de antreprenoriat social eligibile. Pentru a preveni conflictele de interese și pentru a se asigura că drepturile de vot ale administratorilor respectivi sunt exercitate atât în beneficiul fondului de antreprenoriat social eligibil în cauză, cât și al investitorilor acestuia, este necesar să se specifice cerințele detaliate în ceea ce privește exercitarea respectivelor drepturi de vot. Pentru a asigura un nivel suficient de protecție a investitorilor, administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile ar trebui să elaboreze strategii adecvate și eficace în acest sens și să furnizeze, la cerere, un rezumat al respectivelor strategii și al acțiunilor pe care le-au întreprins.

Pentru a asigura eficacitatea informării cu privire la conflictele de interese, informațiile furnizate ar trebui să fie actualizate periodic. Având în vedere riscurile inerente ale utilizării unui site web ca instrument de publicare a conflictelor de interese, este necesar să se stabilească criterii pentru publicarea acestor informații.

Pentru a asigura o abordare coerentă în ceea ce privește procedurile utilizate de administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile pentru a măsura obținerea unui impact social pozitiv de către societățile de portofoliu eligibile, ar trebui incluse elemente specifice în cadrul acestor proceduri. Resursele utilizate de societățile de portofoliu eligibile, precum și produsele și serviciile furnizate de întreprinderile respective reprezintă indicatori-cheie ai impactului social pozitiv, care ar trebui, prin urmare, să facă parte integrantă din aceste proceduri. Pentru a face distincția între întreprinderile sociale și întreprinderile care realizează numai incidental obiective sociale, o evaluare a rezultatelor generate de societățile de portofoliu eligibile ar trebui, de asemenea, să fie inclusă în aceste proceduri.

Prezentul regulament intră în vigoare la 10 iunie 2019. Se aplică de la 11 decembrie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.