Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Completarea Regulamentului (UE) ref. conflictele de interese în domeniul fondurilor europene de antreprenoriat social
03.06.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 134/1 din 22 mai 2019 a fost publicat Regulamentul delegat (UE) 2019/819 al Comisiei din 1 februarie 2019 de completare a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește conflictele de interese, măsurarea impactului social și informarea investitorilor în domeniul fondurilor europene de antreprenoriat social.

Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile ar trebui să adopte proceduri și măsuri pentru a se asigura că persoanele implicate în astfel de activități comerciale desfășoară activitățile respective în interesul suprem al fondurilor de antreprenoriat social eligibile și al investitorilor în aceste fonduri. Pentru a obține un nivel armonizat de protecție a investitorilor în Uniune și pentru a permite administratorilor respectivi să adopte și să urmeze o practică consecventă și eficace pentru a preveni, a monitoriza și a gestiona conflictele de interese, ar trebui să se introducă un set minim de măsuri în politica lor în materie de conflicte de interese. Pentru a evita sarcinile administrative inutile, asigurându-se în același timp un nivel adecvat de protecție a investitorilor, politicile în materie de conflicte de interese ar trebui să fie adaptate naturii, dimensiunii și complexității activităților administratorilor.

Procedurile și măsurile prevăzute în politicile în materie de conflicte de interese pot fi insuficiente pentru a proteja interesele fondului de antreprenoriat social eligibil sau ale investitorilor acestuia, caz în care administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile ar trebui să ia măsurile suplimentare necesare pentru a proteja aceste interese. Măsurile respective ar trebui să includă informarea conducerii superioare sau a altui organism intern competent al fondului de antreprenoriat social eligibil și luarea deciziilor sau întreprinderea acțiunilor necesare pentru a acționa în interesul superior al fondului de antreprenoriat social eligibil sau al investitorilor acestuia.

Administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile pot fi activi în administrarea societăților în care investesc fondurile de antreprenoriat social eligibile. Pentru a preveni conflictele de interese și pentru a se asigura că drepturile de vot ale administratorilor respectivi sunt exercitate atât în beneficiul fondului de antreprenoriat social eligibil în cauză, cât și al investitorilor acestuia, este necesar să se specifice cerințele detaliate în ceea ce privește exercitarea respectivelor drepturi de vot. Pentru a asigura un nivel suficient de protecție a investitorilor, administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile ar trebui să elaboreze strategii adecvate și eficace în acest sens și să furnizeze, la cerere, un rezumat al respectivelor strategii și al acțiunilor pe care le-au întreprins.

Pentru a asigura eficacitatea informării cu privire la conflictele de interese, informațiile furnizate ar trebui să fie actualizate periodic. Având în vedere riscurile inerente ale utilizării unui site web ca instrument de publicare a conflictelor de interese, este necesar să se stabilească criterii pentru publicarea acestor informații.

Pentru a asigura o abordare coerentă în ceea ce privește procedurile utilizate de administratorii fondurilor de antreprenoriat social eligibile pentru a măsura obținerea unui impact social pozitiv de către societățile de portofoliu eligibile, ar trebui incluse elemente specifice în cadrul acestor proceduri. Resursele utilizate de societățile de portofoliu eligibile, precum și produsele și serviciile furnizate de întreprinderile respective reprezintă indicatori-cheie ai impactului social pozitiv, care ar trebui, prin urmare, să facă parte integrantă din aceste proceduri. Pentru a face distincția între întreprinderile sociale și întreprinderile care realizează numai incidental obiective sociale, o evaluare a rezultatelor generate de societățile de portofoliu eligibile ar trebui, de asemenea, să fie inclusă în aceste proceduri.

Prezentul regulament intră în vigoare la 10 iunie 2019. Se aplică de la 11 decembrie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO