Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Completarea Regulamentului (UE) ref. conflictele de interese în domeniul fondurilor europene cu capital de risc
29.05.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 134/8 din 22 mai 2019 a fost publicat Regulamentul Delegat (UE) 2019/820 al Comisiei din 4 februarie 2019 de completare a Regulamentului (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește conflictele de interese în domeniul fondurilor europene cu capital de risc.

Pentru a se asigura controlul și gestionarea eficace a conflictelor de interese în domeniul fondurilor europene cu capital de risc, este important să se precizeze situațiile în care este probabil să apară interese contradictorii.

În contextul fondurilor cu capital de risc eligibile, tipurile de conflicte de interese diferă în funcție de rolul, interesele și stimulentele persoanelor implicate. Pentru a facilita identificarea conflictelor de interese în acest context, este necesar să se stabilească o listă a situațiilor considerate a putea genera conflicte de interese. Lista ar trebui să fie suficient de amplă, astfel încât să acopere orice tip de conflict de interese care ar putea apărea în domeniul fondurilor europene cu capital de risc. Prin urmare, tipurile de conflicte de interese ar trebui să includă situațiile în care există perspective de câștig financiar sau de evitare a pierderii financiare sau situațiile în care se oferă stimulente într-un mod care favorizează anumite interese în detrimentul intereselor fondului cu capital de risc eligibil sau ale investitorilor la respectivul fond.

Administratorii fondurilor cu capital de risc eligibile ar trebui să adopte proceduri și măsuri prin care să se asigure că persoanele implicate în astfel de activități comerciale desfășoară activitățile respective în interesul fondurilor cu capital de risc eligibile și al investitorilor acestora. Pentru a atinge un nivel armonizat de protecție a investitorilor în Uniune și pentru a permite respectivilor administratori să adopte și să aplice o practică consecventă și eficace de prevenire, monitorizare și gestionare a conflictelor de interese, politica lor în materie de conflicte de interese ar trebui să prevadă un set minim de măsuri. Pentru a evita sarcinile administrative inutile, asigurând în același timp un nivel adecvat de protecție a investitorilor, politicile în materie de conflicte de interese ar trebui adaptate în funcție de natura, dimensiunea și complexitatea activităților administratorilor.

Procedurile și măsurile prevăzute în politicile în materie de conflicte de interese pot fi insuficiente pentru a proteja interesele fondurilor cu capital de risc eligibile sau ale investitorilor lor, caz în care administratorii fondurilor cu capital de risc eligibile ar trebui să ia măsurile suplimentare care se impun pentru a proteja interesele respective. Una dintre aceste măsuri ar trebui să fie informarea personalului de conducere de nivel superior sau a unui alt organism intern competent al fondului cu capital de risc eligibil și luarea deciziilor sau a acțiunilor necesare pentru a acționa în interesul fondului cu capital de risc eligibil sau al investitorilor săi.

Administratorii fondurilor cu capital de risc eligibile pot fi activi în administrarea societăților în care investesc fondurile cu capital de risc eligibile. Pentru a preveni conflictele de interese și pentru a se asigura că drepturile de vot ale administratorilor respectivi se exercită atât în beneficiul fondului cu capital de risc eligibil, cât și al investitorilor săi, este necesar să se specifice cerințe detaliate în ceea ce privește exercitarea drepturilor de vot respective. Pentru a asigura un nivel suficient de protecție a investitorilor, administratorii fondurilor cu capital de risc eligibile ar trebui să elaboreze strategii adecvate și eficace în acest sens și să furnizeze, la cerere, un rezumat al strategiilor și acțiunilor pe care le-au adoptat.

Pentru a asigura eficacitatea demersului de declarare a conflictelor de interese, informațiile furnizate ar trebui să fie actualizate periodic. Date fiind riscurile inerente utilizării unui site web ca instrument de declarare a conflictelor de interese, este necesar să se stabilească criterii pentru publicarea acestor informații pe un site web.

Intrarea în vigoare: 10 iunie 2019.

Aplicarea: 11 decembrie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO