Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Banner BA-02
Cyberlaw Interviuri SELECTED

Vasile Țiple: Nu văd vreun risc în a folosi roboți sau în a eficientiza aspectele operaționale ale muncii

29 mai 2019 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Vasile Țiple

Vasile Țiple

Alina Matei: Multumesc, stimate domnule Vasile Tiple, Deputy General Counsel la UiPath, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum v-a captat atentia Facultatea de Drept?

Vasile Tiple: O intrebare foarte buna. Cred ca viitorul meu ar fi aratat altfel daca nu as fi vizitat Bucurestiul pentru prima oara in anul 2000, in cadrul unei excursii organizate de o organizatie pentru romanii de pretutindeni, cand am avut ocazia sa vizitez si Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti. Fiind etnic roman din Ucraina, din oraselul Slatina, a fost o decizie destul de dificila sa fac Dreptul in Romania, avand in vedere faptul ca sistemul educational din Ucraina era foarte diferit, iar sprijinul pentru minoritatea nationala romana destul de limitat. Prin urmare, nu am beneficiat de cei mai buni factori care sa ma ajute in pregatirea pentru intelegerea conceptelor complexe de la Drept. Cu toate acestea, am avut norocul sa am parte de unii dintre cei mai buni profesori (prof. Mihail C. Eremia, Emil Molcut, Gabriel Boroi, Adrian Nastase, Bogdan Aurescu, Simina Tanasescu etc.) care au avut rabdarea si intelegerea necesara de a transmite pasiunea lor pentru drept si pentru problemele juridice complexe impreuna cu metoda de abordare a acestora, atat mie cat si celorlalte generatii de studenti. Am depasit astfel discrepanta inerenta unui sistem educational strain si am reusit sa am parte de una dintre cele mai frumoase experiente din viata mea. Cred ca este foarte important sa intelegem ca dorinta de a face o facultate trebuie sa fie neaparat insotita de profesorii care te pot ajuta sa o transformi in realitate.

Alina Matei: Un curs despre roboti/automatizare, capacitatile lor si implicatiile juridice in lumea vazuta si nevazuta nu ar fi stricat in timpul Facultatii, nu?

Vasile Tiple: Da. Cu siguranta un curs despre evolutia dreptului prin prisma tehnologiei ar fi fost foarte util. Automatizarea, tehnologia blockchain, machine learning (invatarea automata bazata pe anumite reguli) si inteligenta artificiala (A.I.), solutiile cloud etc. sunt etape dintr-o revolutie tehnologica care are un impact direct in lumea juridica si in felul in care dreptul este sau poate fi aplicat. De exemplu, au aparut concepte noi in drept si studii, asa cum este „computational law – drept computational”, prin care se incearca intelegerea si automatizarea rationamentului juridic prin intelegerea textului juridic, al legilor sau contractelor analizate. Au aparut deja probleme juridice practice determinate de viteza incredibila de procesare transfrontaliera a datelor si a informatiei, probleme de aplicabilitate a legii in functie de teritoriul in care se colecteaza sau se stocheaza anumite date, realizarea profilelor online ale utilizatorilor si preferintele lor, se discuta deja despre curti de justitie online pentru anumite dispute etc. Toate aceste evolutii se intampla intr-un ritm ametitor, iar facultatile de drept din Romania trebuie sa prioritizeze crearea unor cursuri focusate pe evolutia tehnologiei informationale care ne modeleaza viata sociala. Acestea trebuie sa fie flexibile si capabile de a imbina aspectele tehnice si juridice intr-o forma care sa poate fi asimilata de studenti. Realizarea acestor programe proactive va genera un flux de oameni pregatiti pentru mediul de business existent si va crea premisele potrivite dezvoltarii mediului de afaceri, industriei IT si societatii in general. Legiuitorul, de asemenea, trebuie sa isi aduca contributia si sa creeze premisele legale necesare dezvoltarii domeniului juridic mai mult decat este traditional acceptat, astfel incat sa nu mai fie vazut doar ca un domeniu adiacent altor industrii si sa devina o industrie in sine. De exemplu, crearea cadrului legislativ pentru aparitia furnizorilor alternativi de servicii juridice (existente de mult timp in democratiile occidentale) si liberalizarea cu adevarat a profesiei juridice ar reprezenta un pas enorm catre valorificarea cu adevarat a scopului profesiilor juridice si depasirea impartirii traditionale: magistrat, avocat, notar. Diversificarea profesiilor juridice este vitala pentru insasi evolutia dreptului si implicit a societatii. Dreptul, ca sa fie eficient, nu trebuie sa reglementeze institutii, abordari sau tehnologii si practici desuete.

Alina Matei: Cum ati ajuns sa lucrati la UiPath?

Vasile Tiple: Am vazut din intamplare o pozitie deschisa pe LinkedIn la UiPath si eram intr-o perioada a vietii profesionale in care voiam sa vad ce mai este pe piata si cat de competitiv sunt (cred ca mai multi dintre noi ar trebui sa faca acest exercitiu), dupa aproape 4 ani la una dintre cele mai bune companii americane – Adobe. Nu aveam intentia de a pleca de la Adobe, aceasta fiind una dintre cele mai bune companii de pe piata globala si care are un sediu important in Bucuresti. Acolo am invatat o multime de lucruri de la niste oameni incredibil de buni si de profesionisti in ceea ce fac. Adobe ca si companie este extrem de norocoasa sa aiba un campus atat de mare si format din oameni atat de buni din punct de vedere profesional si uman, acest lucru fiind esential pentru succesul gigantului american, fostii mei colegi lucrand si dezvoltand produse globale pentru companie. Cu toate acestea, am acceptat interviul si nu imi pare rau. A fost un interviu foarte relaxat cu Daniel (UiPath CEO), nici nu mi-am dat seama ca aveam de fapt un interviu. Pur si simplu am discutat despre ce as putea eu sa fac din punct de vedere juridic, dar si operational ca sa imi aduc contributia la realizarea viziunii lui Daniel: crearea unei companii globale intr-un domeniu pe care ea insasi il definea. Atunci am realizat ca prin indeplinirea acestui rol o sa ies din zona de confort si o sa am ocazia sa fac lucruri pe care atunci nici nu ma gandeam ca o sa le fac. Rapiditatea cu care s-a dezvoltat compania este fantastica, iar rolul departamentului juridic a fost si este unul extrem de important, de a asigura cadrul juridic, operational si de business necesar acestei expansiuni. Acest lucru nu a venit fara probleme specifice. De exemplu, am creat anumite pozitii (ex. operatiuni juridice, avocati cu cunostinte tehnice care sa sprijine departamentul de dezvoltare, etc.), care in Romania nu exista, dar care sunt necesare intr-un departament juridic dintr-o multinationala, asa cum este UiPath acum.

Alina Matei: Functia pe care o detineti la UiPath tine cumva de asigurarea unui echilibru intre aspectele legale si cele tehnologice si de incercarea ca tehnologicul sa nu fie nereglementat juridic?

Vasile Tiple: Cred ca in primul rand orice functie juridica trebuie sa contribuie la dezvoltarea companiei printr-o reglementare juridica a operatiunilor acelei companii care sa aiba sens, sa permita dezvoltarea, inovatia si sa fie cat mai pregatita pentru orice fel de probleme, intr-un mod proactiv, nu reactiv. Este esential ca departamentul juridic sa inteleaga faptul ca succesul functiei sale depinde de succesul companiei si faptul ca sunt parte integranta din orice sfat juridic pe care il dau, in sensul in care trebuie sa participe activ la implementarea acelui sfat, nu doar sa il formuleze si atat. Singura limita a rolului lor este cea pe care si-o impun singuri. De asemenea, rolul unui consilier juridic sau avocat inhouse este mult mai aplicat si legat de compania in care se afla decat al unui avocat dintr-o casa de avocatura, al caror rol este de a fi experti pe anumite probleme juridice in completarea rolului avocatilor interni.

Alina Matei: Care sunt criteriile dupa care sunt recrutati oamenii in echipa dumneavoastra? Cati oameni are echipa dumneavoastra?

Vasile Tiple: Suntem o echipa de peste 40 de avocati la nivel global. Avem colegi in India, SUA, Japonia, Olanda, insa majoritatea echipei (peste 30 de persoane) se afla la Bucuresti unde am dezvoltat rolurile despre care am discutat putin mai devreme si pe care continuam sa le dezvoltam. Urmarim pregatirea unor avocati care sa aiba si cunostinte tehnice care sa le permita sa le ofere inginerilor software sfaturile juridice necesare dezvoltarii produselor UiPath, precum si sa le ofere si celorlalte echipe sprijinul juridic necesar comercializarii produselor UiPath in toata lumea. Criteriile pe care le folosim la recrutare sunt aplicabile in toata compania si se bazeaza pe valorile noastre, in sensul ca recrutam oameni care sunt rapizi in ceea ce fac (Fast), nu le este frica sa isi asume riscuri si sa inoveze indiferent de domeniu sau pozitie (Bold), sunt modesti si umili in munca si relatia cu ceilalti (Humble), si sunt implicati, captivati de ideea de a face si de a produce cel mai bun rezultat pe care pot sa il produca (Immersed). Ideea de baza pe care o promovam constant in echipa este ca fiecare dintre noi trebuie sa tina minte faptul ca orice feedback sau sfat pe care il primeste de la un coleg sau manager in legatura cu munca sa este dat cu cele mai bune intentii si cu buna credinta. Atunci cand acest lucru este inteles si constientizat de toata lumea, orice sfat sau feedback este primit deschis si constructiv cu efecte benefice pentru dezvoltarea proprie, dar si pentru companie.

Alina Matei: Am citit ca ati spus ca Departamentul pe care il conduceti are propriii roboti juridici si ca acestia executa procese critice juridice, creati desigur de UiPath. In concret, ce fac acestia?

Vasile Tiple: Fiind o companie multinationala, UiPath trebuie sa se asigure ca respecta legile de export control care presupun, de exemplu, printre altele, sa te asiguri ca anumite entitati sau indivizi care se afla pe anumite liste de sanctiuni, nu cumpara si nu au acces la softul UiPath. In acest sens, am dezvoltat Export Robot care verifica entitatile cu care contractam si daca acestea se afla sau nu pe vreo lista de sanctiuni. Un alt robot este Robottorney care ne ajuta cu raspunsul la cele mai frecvente intrebari, atat pe e-mail cat si pe alte sisteme interne de comunicare, tocmai ca sa evitam sa avem oamenii ocupati cu intrebari si probleme care pot fi usor rezolvate de un robot. De asemenea, in contextul Regulamentului pentru protectia datelor personale (GDPR) am creat un robot care ne ajuta sa rezolvam anumite cerinte incluse in regulament privind modalitatea de procesare a datelor personale, asa cum ar fi dreptul de acces sau portabilitate, intr-un mod rapid si eficient. In cazul unei cereri de acces, robotul identifica bazele de date unde sunt procesate datele acelui utilizator, creeaza un raport si ii transmite pe e-mail acest raport care contine categoriile de date procesate, scopul, precum si celelalte sectiuni. Suntem abia la inceput cu programul nostru de automatizare juridica (Legal Automation), insa feedback-ul primit de pe piata avocaturii si a celorlalti profesionisti din domeniul juridic si nu numai, este foarte pozitiv si urmeaza sa dezvoltam in colaborare cu acestia mult mai multi roboti care sa permita eficientizarea si inovatia in domeniul juridic.

Alina Matei: Care ar fi riscurile pentru un consilier/avocat care lucreaza cu un robot?

Vasile Tiple: Nu vad vreun risc in a folosi roboti sau in a eficientiza aspectele operationale ale muncii. Ganditi-va ca in acest fel va eliberati timp pretios pe care il puteti folosi pentru aprofundarea problemelor juridice si rezolvarea lor in loc de a pierde timpul cu aspectele operationale. Fiecare robot contine un fisier de audit, astfel incat fiecare pas si actiune pe care o face este documentata si pastrata. Probleme pot sa apara doar daca robotii sau procesul pe care trebuie sa il execute nu este complet configurat sau daca se schimba ceva intr-un proces deja creat, insa chiar si atunci robotul va crea o exceptie si va notifica utilizatorul uman. Cred ca o sa fie extrem de util pentru avocati sa foloseasca roboti, deoarece o sa devina mult mai competitivi pe piata si o sa poata rezolva problemele clientilor lor intr-un mod rapid, eficient si cu costuri mult mai reduse. De exemplu, recomand tuturor sa faca cursurile gratuite ale Academiei UiPath si sa foloseasca versiunea gratis a platformei UiPath dedicata companiilor mici si mijlocii. Astfel, pot invata direct si independent cum functioneaza platforma si cum sa-si creeze proprii roboti juridici. Unul dintre obiectivele UiPath este democratizarea RPA (robotic process automation), astfel incat oricine sa poata beneficia de automatizare.

Alina Matei: Robotii pot face si mai mult, din punct de vedere juridic? Adica este doar inceputul erei robotilor juridici?

Vasile Tiple: Robotii pot face tot ceea ce poate fi documentat intr-un proces clar cu etape si pasi de executie online bine stabiliti. As vrea sa precizez ca este important sa ne uitam la potentialul robotilor juridici atat in contextul dezvoltarii pietei serviciilor juridice, unde acestia isi pot aduce in mod determinant contributia, dar si in contextul automatizarii si utilizarii lor pentru activitati care nu aduc un plus valoare celor care le fac, fiind mult mai potrivite pentru un robot. Scopul robotilor nu este limitat la activitati juridice per se, ci pot fi extinse si la celelalte activitati repetitive. Imaginati-va cat de mult ar putea eficientiza robotii automatizarea procesele birocratice pe care cu totii le stim in toate domeniile, eliberand astfel potentialul uman inspre realizarea de activitati unde cu adevarat trebuie sa gandesti si sa creezi, sa planifici, sa eficientizezi si sa indeplinesti mandatul societatii, institutiei sau agentiei in care iti desfasori activitatea. Fiecare dintre noi poate sa imbunatateasca felul in care isi desfasoara activitatea proprie si a locului in care se afla.

Alina Matei: Care este cea mai mare provocare juridica cand se fac contracte al caror obiect este crearea/vanzarea de roboti? Cum anume trebuie urzite clauzele?

Vasile Tiple: Exista un top 3 al fiecarui contract, iar in cazul nostru as putea sumariza ca cele mai negociate clauze se refera la proprietate intelectuala, limitarea raspunderii si garantii. Abordarea noastra contractuala continua abordarea noastra practica, in sensul ca suntem constant ghidati de nevoile clientilor nostri. Fiecare departament, de la dezvoltare pana la juridic, are ca principiu director satisfactia clientului si rezolvarea problemelor acestuia prin intermediul platformei UiPath. Contractual si practic incercam sa fim cat mai transparenti si corecti cu clientii, iar acest lucru il transpunem in contract intr-un limbaj cat mai simplu si nu unul juridic, astfel incat ambele parti sa stie clar si fara ocolisuri ceea ce agreaza si la ce se obliga.

Alina Matei: Cu care dintre departamentele din firma colaboreaza departamentul pe care il conduceti si cum anume?

Vasile Tiple: Departamentul juridic este printre putinele departamente care colaboreaza cu toate departamentele din companie. Suntem implicati si colaboram cu colegii nostri din echipa de dezvoltare a platformei, din echipa de vanzari, financiar, marketing, academie etc. Departamentul juridic este structurat in functie de suportul pe care il acorda si astfel echipele juridice dedicate participa activ si sprijina toate departamentele si initiativele din companie la nivel global. Un exemplu de cum anume incercam sa fim constant la curent cu ce se intampla la nivel global in companie este un program intern de Legal Attache prin care fiecare din colegii din departamentul juridic participa la activitatile unei anumite echipe din companie si dezvolta relatia cu ei, astfel incat sa inteleaga initiativele lor si sa ia parte si sa identifice proactiv orice problema juridica care ar putea sa apara ca urmare a unei initiative. Acest program este doar un exemplu din felul in care ne coordonam cu celelalte echipe, deoarece este nevoie de mai multe lucruri puse la punct ca sa te siguri ca ai o privire de ansamblu a tuturor activitatilor companiei la nivel global.

Alina Matei: Cine sunt mai perfectibili: oamenii sau robotii?

Vasile Tiple: Depinde de vointa, si cum doar oamenii au una, rezulta ca robotii sunt produsul vointei umane, ceea ce inseamna ca acestia vor urma perfectabilitatea pe care doar noi le-o putem indica.

Alina Matei: Este un fapt ca oamenii primesc de-a gata informaţii de la roboţi, roboţii sunt facuţi cu faţa umana şi nume de oameni, au fost lansate şi filme in care sunt idile intre om şi fiinţe extraterestre. Ce mai urmeaza?

Vasile Tiple: Este foarte important sa avem o imaginatie bogata, dar este la fel de important si sa credem ca putem face ceea ce ne propunem indiferent de cat de putin probabil poate sa para la momentul actual. In legatura cu intrebarea dvs., cred ca suntem inca departe de acel moment in care sa avem o inteligenta artificiala care sa fie capabila sa inteleaga ce inseamna moralitatea sau viata sau sa aiba o constiinta proprie asa cum o intelegem noi acum. Cred ca ceea ce urmeaza este in intregime sub controlul nostru si noi decidem ce ne dorim sa urmeze: o societate in care nu ne este frica sa inovam si sa ne depasim limitele sau o societate in care ne este frica de necunoscut si de propriile noastre capacitati. Ramane sa vedem ce ne dorim de la viitor.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru cititorii J.

Vasile Tiple: Cred ca mesajul meu pentru cititori poate fi identificat in acest interviu si se refera cel mai mult la faptul ca trebuie sa avem curajul de a inova si de a transforma domeniul in care ne desfasuram activitatea. Doar incercand vom reusi sau esua, insa in ambele cazuri cu siguranta vom invata ceva care ne va ajuta ca data viitoare sa fim mai pregatiti pentru ceea ce ne dorim sa facem. Domeniul juridic este extraordinar de frumos si de complex in acelasi timp si este de datoria noastra a tuturor sa participam la crearea premiselor necesare evolutiei acestuia in contextul noilor tehnologii, astfel incat normele juridice sa devina un facilitator al evolutiei societatii, mediului de afaceri, inovatiei si stabilitatii juridice.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Vasile Tiple: A fost o placere. Multumesc pentru interviu si pentru disponibilitatea de a explora putin ceea ce poate sa devina domeniul juridic.

Citeşte mai mult despre , , , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership