Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Avocatul Poporului: Sesizare din oficiu privind desfășurarea votului în diaspora, cu ocazia alegerilor europarlamentare
29.05.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Polemica reprezentată de îngreunarea exercitării dreptului de vot la secțiile din străinătate a reapărut în spațiul public cu ocazia alegerilor europarlamentare, fără să existe până în acest moment o asumare din partea autorităților implicate. Responsabilitatea este pasată între Biroul Electoral Central, Ministerul de Externe, Ambasade și Consulate, în această dispută intervenind și Avocatul Poporului.

Sesizându-se din oficiu, Avocatul Poporului a anunțat că va cere lămuriri de la autoritățile implicate pentru a verifica dacă au fost încălcate art. 7 și art. 36 din Constituția României privind românii din străinătate și dreptul de vot. Demersul Avocatului Poporului urmărește, în același timp, evaluarea oportunității introducerii votului prin corespondență și a votului electronic, în vederea facilitării creșterii eficienței procedurii de exercitare a votului.

Deși necesară și legitimă intervenția Avocatului Poporului în vederea identificării și ameliorării lacunelor din legislație și a unor interpretări defectuoase a cadrului legal de către autoritățile implicate, trebuie să punctăm faptul că reacția este una întârziată. Mai mult, implicarea Avocatului Poporului ar fi trebuit să urmărească inclusiv componenta de prevenție, existând un precedent la ultimele alegeri prezidențiale.

Dispunând de un rol important în arhitectura instituțională, prezența și implicarea Avocatului Poporului ar trebui să fie mult mai vizibile în spațiul public, realizând, în primul rând, consultarea periodică a cetățenilor și intensificarea dialogului instituțional cu autoritățile publice.

Vladimir-Adrian Costea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti