Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Avocatul Poporului: Sesizare din oficiu privind desfășurarea votului în diaspora, cu ocazia alegerilor europarlamentare
29.05.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Polemica reprezentată de îngreunarea exercitării dreptului de vot la secțiile din străinătate a reapărut în spațiul public cu ocazia alegerilor europarlamentare, fără să existe până în acest moment o asumare din partea autorităților implicate. Responsabilitatea este pasată între Biroul Electoral Central, Ministerul de Externe, Ambasade și Consulate, în această dispută intervenind și Avocatul Poporului.

Sesizându-se din oficiu, Avocatul Poporului a anunțat că va cere lămuriri de la autoritățile implicate pentru a verifica dacă au fost încălcate art. 7 și art. 36 din Constituția României privind românii din străinătate și dreptul de vot. Demersul Avocatului Poporului urmărește, în același timp, evaluarea oportunității introducerii votului prin corespondență și a votului electronic, în vederea facilitării creșterii eficienței procedurii de exercitare a votului.

Deși necesară și legitimă intervenția Avocatului Poporului în vederea identificării și ameliorării lacunelor din legislație și a unor interpretări defectuoase a cadrului legal de către autoritățile implicate, trebuie să punctăm faptul că reacția este una întârziată. Mai mult, implicarea Avocatului Poporului ar fi trebuit să urmărească inclusiv componenta de prevenție, existând un precedent la ultimele alegeri prezidențiale.

Dispunând de un rol important în arhitectura instituțională, prezența și implicarea Avocatului Poporului ar trebui să fie mult mai vizibile în spațiul public, realizând, în primul rând, consultarea periodică a cetățenilor și intensificarea dialogului instituțional cu autoritățile publice.

Vladimir-Adrian CosteaPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.