Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia (UE) privind reclamațiile candidaților pentru funcția de procuror-șef european
29.05.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 138/82 din 24 mai 2019  a fost publicată Decizia (UE) 2019/844 a Consiliului din 14 mai 2019 privind exercitarea competențelor de către secretarul general al Consiliului în ceea ce privește reclamațiile adresate Consiliului de către candidații pentru funcția de procuror-șef european.

În temeiul regulii VI punctul 1 din anexa la Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1696 („regulamentul de funcționare al juriului de selecție”), candidații care sunt excluși din procedura de selecție pentru numirea procurorului-șef european pot depune la Consiliu o reclamație în înțelesul articolului 90 alineatul (2) din Statutul funcționarilor.

În temeiul regulii VII punctul 1 din regulamentul de funcționare al juriului de selecție, candidații care nu sunt incluși pe lista scurtă a candidaților calificați întocmită de juriul de selecție pentru numirea procurorului-șef european pot depune la Consiliu o reclamație în sensul articolului 90 alineatul (2) din Statutul funcționarilor.

Articolul 2 din Statutul funcționarilor prevede obligația fiecărei instituții de a stabili autoritățile din cadrul său care urmează să exercite competențele conferite prin Statutul funcționarilor, care includ competențele de autoritate împuternicită să facă numiri, prevăzută la articolul 90 alineatul (2) din acesta.

În conformitate cu articolul 240 alineatul (2) primul paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Consiliul este asistat de Secretariatul General, aflat sub autoritatea unui secretar general.

În ceea ce privește reclamațiile în sensul articolului 90 alineatul (2) din Statutul funcționarilor care au fost adresate Consiliului de către candidații din cadrul procedurii de selecție pentru numirea procurorului-șef european în temeiul regulii VI punctul 1 și al regulii VII punctul 1 din regulamentul de funcționare al juriului de selecție, competențele de autoritate împuternicită să facă numiri ar trebui să fie exercitate de către secretarul general al Consiliului.

În ceea ce privește reclamațiile adresate Consiliului în temeiul regulii VI punctul 1 sau al regulii VII punctul 1 din regulamentul de funcționare al juriului de selecție de către candidații care sunt excluși din procedura de selecție sau care nu sunt incluși pe lista scurtă a candidaților calificați întocmită de juriul de selecție pentru numirea procurorului-șef european, competențele conferite prin articolul 90 alineatul (2) din Statutul funcționarilor autorității împuternicite să facă numiri sunt exercitate de către secretarul general al Consiliului, în numele și sub autoritatea Consiliului.

Intrarea în vigoare: 24 mai 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti