Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) privind încheierea în numele UE a Acordului internațional din 2015 cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă
29.05.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 139/1 din 27 mai 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/848 a Consiliului din 17 mai 2019 privind încheierea în numele Uniunii Europene a Acordului internațional din 2015 cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă.

La 19 noiembrie 2013, Consiliul a autorizat Comisia să înceapă negocieri, în numele Uniunii, în vederea încheierii unui nou acord internațional privind uleiul de măsline și măslinele de masă.

Textul Acordului internațional din 2015 cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă (denumit în continuare „acordul”) a fost adoptat la 9 octombrie 2015 de reprezentanții a 24 de state membre ale Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) și a două organizații interguvernamentale, în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru negocierea unui acord destinat să înlocuiască Acordul internațional din 2005 cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă.

În conformitate cu Decizia (UE) 2016/1892 a Consiliului, acordul a fost semnat, în numele Uniunii, la 28 noiembrie 2016, la sediul Organizației Națiunilor Unite de la New York, sub rezerva încheierii sale la o dată ulterioară.

Acordul a intrat în vigoare cu titlu provizoriu la 1 ianuarie 2017, în conformitate cu articolul 31 alineatul (2) din respectivul acord.

Consiliul membrilor este organul de decizie al Consiliului Oleicol Internațional și exercită toate competențele și toate funcțiile necesare pentru realizarea obiectivelor acordului. Comisia ar trebui să fie autorizată să reprezinte Uniunea în Consiliul membrilor.

În conformitate cu articolul 19 alineatul (2) din acord, Consiliul membrilor poate modifica denumirile și definițiile uleiurilor de măsline, ale uleiurilor din resturi de măsline și ale măslinelor de masă prezentate în anexele B și C la acord, modificând astfel acordul.

Pentru a se facilita adoptarea acestor modificări ale acordului de către Consiliul membrilor și pentru a se evita situația în care nu există o poziție a Uniunii, Comisia ar trebui să fie autorizată să aprobe aceste modificări propuse în numele Uniunii, cu respectarea anumitor condiții materiale și procedurale.

Pentru a beneficia de expertiza statelor membre și pentru a se asigura că respectă condițiile stabilite în prezenta decizie atunci când aprobă modificările propuse aduse anexelor B și C la acord, Comisia ar trebui să transmită respectivele modificări propuse cu suficient timp înainte grupului de lucru relevant al Consiliului.

Conformitatea modificărilor propuse transmise Consiliului de către Comisie ar trebui să fie evaluată de Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre (Coreper). Comisia ar trebui să aprobe respectivele modificări propuse cu excepția cazului în care un anumit număr de state membre care formează o minoritate de blocare în Consiliu în conformitate cu la articolul 16 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) se opun modificărilor respective în Coreper.

Se aprobă, în numele Uniunii, Acordul internațional din 2015 cu privire la uleiul de măsline și măslinele de masă.

Prezenta decizie intră în vigoare la 3 iunie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti