CCR pendinte: retragerea plângerii prealabile în cazul persoanelor lipsite de capacitatea de exercițiu (art. 158 alin. (3) și (4) din Codul Penal)
30 mai 2019 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU
În data de 29.05.2019 s-a constituit un nou dosar (1556D/2019) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 158 alin. (3) și (4) din Codul penal (cauza Hulea Costel).
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate.
Instanţa de trimitere pare a fi Judecătoria Brașov. Spunem „pare” pentru că în urma consultării portalului instanței, nu am regăsit nicio precizare referitoare la excepția de neconstituționalitate invocată.
Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.
Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:
Art. 158 (extras)
(3) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, retragerea plângerii prealabile se face numai de reprezentanţii lor legali. În cazul persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă, retragerea se face cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(4) În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, dar acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror.
Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Constanța
dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro