Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Judecatoria sectorului 1. Adunarea Generala a Judecatorilor din 31 august 2009
01.09.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 31 august 2009, judecatorii de la Judecatoria sectorului 1 s-au intrunit in Adunarea Generala. Textul integral:

„Conform art. 20 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti,

Astazi, luni, 31.08.2009, a fost convocata ADUNAREA GENERALA A JUDECATORILOR din cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Adunarea generala a fost prezidata, potrivit art. 20 alin. 6 teza a II-a de:

Doamna judecator Emilia MADULARESCU – vicepresedinte Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

Secretariatul a fost asigurat de:

Doamna judecator Ana-Maria PUIU – judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Au participat un numar de 27 de judecatori din totalul de 41 cuprinsi in tabelul anexa, ceea ce inseamna ca Adunarea Generala a fost legal constituita in prezenta majoritatii membrilor, potrivit art. 20 alin. 8 din Regulamentul de ordine interioara a instantelor.

Fata de motivele care au fost expuse in Convocatorul Adunarii Generale, respectiv:

1. Propuneri privind normarea muncii:

– organizarea activitatii astfel incat sa se respecte programul de munca de 8 ore;

– stabilirea numarului de dosare nou intrate pe sedinta (tinuta o data la doua saptamani): 30, regula ce urmeaza a fi aplicata chiar si atunci cand se mareste numarul de dosare inregistrate pe instanta.

– stabilirea numarului maxim de dosare pe sedinta (tinuta o data la doua saptamani): 90.

2. Aderarea la masura de protest adoptata in cadrul Adunarii Generale a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ce a avut loc vineri, 28 august, ora 11.

DEZBATERI SI CONCLUZII

I. Avand in vedere ca pana la acest moment, nici Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, nici Consiliul Superior al Magistraturii nu a realizat ori finalizat un program de normare a muncii,

Avand in vedere ca la nivelul acestei instante se munceste, de ani de zile, 10-12 ore pe zi,

Avand in vedere ca aceste ore lucrate suplimentar peste programul legal de munca nu a fost nicicand platit judecatorilor,

Fata de faptul ca judecatorii au obligatia studierii temeinice a dosarelor, a doctrinei, legislatiei, jurisprudentei nationale si europene, au obligatia pronuntarii unor solutii legale si temeinice si motivarea solutiilor in termen potrivit exigentelor Curtii Europene a Drepturilor Omului,

Constientizand ca volumul de munca la care au fost supusi judecatorii pana la acest moment nu a condus la o activitate care sa raspunda exigentelor publicului, s-au hotarat urmatoarele:

Art. 1.  Respectarea programului de munca de 8 ore, cu ridicarea sedintei de judecata la ora 14, astfel incat pana la ora 16, finalul programului de munca, sa aiba loc deliberarile si pronuntarile in sedinta publica.

Art. 2.  Pentru sedintele de civil, s-a votat cu majoritate ca numarul de dosare nou intrate sa fie de 20 pe sedinta, iar in sedintele de penal, s-a votat in unanimitate, ca numarul de dosare nou intrate sa fie 4 pe sedinta.

Art. 3.  In privinta numarului maxim de dosare pe sedinta, s-a votat in unanimitate ca in sedintele de penal sa se intre cu 25 de dosare pe sedinta. In privinta sedintelor de civil, s-a votat cu majoritate ca numarul maxim de dosare pe sedinta sa fie de 60.

II. Fata de incalcarea principiului inscris in art. 1 alin. 4 din Constitutia Romaniei, referitor la separatia si echilibrul puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale, prin inlaturarea puterii judecatoresti, ca putere in stat, prin Proiectul legii unice de salarizare bugetara,

Pentru readucerea puterii judecatoresti la rangul de demnitate publica, cu toate drepturile si obligatiile garantate constitutional,

Pentru inlaturarea discrepantelor si discriminarilor dintre magistrati si personalul auxiliar,

Pentru readucerea la bugetele instantelor judecatoresti si a parchetelor a sumelor provenite din taxe judiciare de timbru si timbru judiciar,

Pentru respectarea independentei judecatorilor, atribut garantat de Constitutie in favoarea justitiabilului, prin garantarea unui statut stabil si predictibil din punct de vedere material, cu respectarea standardelor internationale in materie,

Pentru stabilirea unui prag minim de cel putin 1% din produsul intern brut pentru bugetul instantelor judecatoresti si al parchetelor,

In unanimitate, judecatorii prezenti au decis aderarea la masura de protest adoptata in cadrul Adunarii Generale a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ce a avut loc vineri, 28 august, ora 11, astfel:

Art. 1. Judecatorii din cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti au hotarat sa nu faca parte din birourile electorale privind alegerile generale sau locale si au decis sa-si exprime in scris refuzul de a fi desemnati in componenta acestor birouri.

Art. 2. Restrangerea activitatii, incepand cu data de marti, 1 septembrie 2009,  prin amanarea cauzelor, cu exceptia cauzelor penale privind luarea, prelungirea ori mentinerea arestarii atunci cand aceasta expira in acea zi ori in a doua zi.

III. Diverse:

Art. 1. De la data de 7 septembrie 2009 judecatorul de serviciu va fi inlocuit cu un grefier cu studii superioare.

Art. 2. Incepand cu data de 1 ianuarie 2010 completele din cadrul prezentei instante vor fi renumerotate astfel incat fiecare complet sa corespunda unui singur judecator.

Sub sanctiunea prevazuta de art. 19 lit. f din Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti (Adunarea Generala a judecatorilor alege si revoca membrii colegiului de conducere; la tribunalele specializate si judecatorii stabileste numarul membrilor ce urmeaza a fi alesi, potrivit legii) Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti imputerniceste Colegiul de Conducere sa aduca la indeplinire cele hotarate in cadrul Adunari Generale de astazi, 31.08.2009.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.