ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Reziliența democratică a UE, slăbită după alegerile europarlamentare
30.05.2019 | Vladimir Adrian COSTEA


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Alegerile pentru Parlamentul European au generat numeroase surprize pe plan european, atât în privința prezenței record înregistrată la urne (media de participare fiind de 50,97%), cât și în privința rezultatelor obținute de partidele populiste. extremiste și eurosceptice (în special în Franța, Italia, Marea Britanie, Germania și Olanda).

Per ansamblu, rezultatele trebuie analizate în raport cu capacitatea statelor membre de a garanta organizarea unor alegeri europene libere și corecte, reziliența democratică a Uniunii Europene fiind testată cu ocazia desfășurării scrutinului electoral în cele 28 de state membre. Accentuarea luptei împotriva dezinformării și protejarea datelor cu caracter personal au reprezentat principalele recomandări furnizate statelor membre încă din 2018 de către Comisia Europeană, care semnala astfel necesitatea de conștientizare a amenințărilor și transparentizarea procesului democratic.

Spațiu al mobilizării, mediul online reprezintă în același timp și un spațiu al dezinformării și al radicalizării, uilizatorul devenind în același timp victimă și portavoce al unor astfel de atacuri, care erodează reziliența sistemelor democratice. Campania agresivă purtată de candidații și formațiunile politice populiste și extremiste în spațiul online, împreună cu dezinformările promovate de ceilalți competitori electorali, nu au urmărit informarea alegătorilor, în timp ce în majoritatea statelor membre, dezbaterea despre UE a trecut pe plan secund. Bătăliile interne dintre partide și disputa în jurul unor teme naționale au transformat alegerile europarlamentare într-o confruntare internă.

Atacurile cibernetice nu au ieșit în evidență, dar poate că este prematur să analizăm acest subiect delicat. Reziliența democratică a UE este însă slăbită după acest scrutin electoral, iar de pe urma accentuării clivajelor și stereotipurilor în spațiul comunitar, alți actori au de câștigat. Dincolo de mobilizarea cetățenilor europeni de a participa la alegerile pentru Parlamentul European, campaniile electorale și rezultatele obținute în cele 28 de state membre ale UE ridică numeroase semne de întrebare.

Vladimir-Adrian Costea

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate