« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: diferite taxe ce pot fi instituite de consiliile locale, CGMB sau consiliile județene (art. 486 alin. (1) și (2) din Codul fiscal). UPDATE: decizia Curții Constituționale
26.01.2022 | Andrei Alexandru MARCU

Drept Timisoara
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Fiscalitate, Jurisprudență | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

26.01.2022: În data de 24.06.2021, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 448/2021, Monitorul Oficial nr. 1078 din data de 10.11.2021):

Respinge, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.468 alin.(1) și (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, excepție ridicată de Bogdan Treveleanu în Dosarul Dosarul nr.17276/300/2018 al Tribunalului București – Secția a II-a contencios administrativ și fiscal.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Dosarul nr.17276/300/2018 al Tribunalului București – Secția a II-a contencios administrativ și fiscal și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 24 iunie 2021.

***

03.06.2019: În data de 22.05.2019 s-a constituit un nou dosar (1476D/2019) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 486 alin. (1) și (2) din Codul fiscal (cauza Treveleanu Bogdan).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Tribunalul București, care a hotărât să suspende judecarea cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 486 (extras)
(1) Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau consiliile judeţene, după caz, pot institui taxe pentru utilizarea temporară a locurilor publice şi pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură şi arheologice şi altele asemenea.
(2) Consiliile locale pot institui taxe pentru deţinerea sau utilizarea echipamentelor şi utilajelor destinate obţinerii de venituri care folosesc infrastructura publică locală, pe raza localităţii unde acestea sunt utilizate, precum şi taxe pentru activităţile cu impact asupra mediului înconjurător.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat – Baroul Constanța

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.