ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

De ce desenăm ziduri? De ce ne jucăm în penitenciar?
03.06.2019 | Vladimir Adrian COSTEA


Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Ziua mondială a părinților și Ziua internațională a copilului a fost marcată în acest an cu câteva zile înainte de 1 iunie la Penitenciarul Galați. Comunicatul emis de ANP ne informează că în incinta Penitenciarului a fost organizată activitatea interactivă „Ne jucăm în familie”.

Timp de două ore, 22 de copii, însoțiți de mamele lor, au interacționat cu părinții lor, persoane private de libertate. Jocurile și activitățile reacreative sunt prezentate într-o nuanță pozitivă, ANP subliniind faptul că „activitatea  a avut drept scop menținerea relațiilor persoanelor private de libertate cu familia, dezvoltarea abilităților parentale, precum și crearea unui mediu de suport favorabil acestora pentru reintegrarea ulterioară în societate”.

Cuvinte frumoase, care însă ascund o realitate mai puțin problematizată în spațiul public, reprezentată de modul în care copiii percep separarea de unul dintre părinți, precum și impactul pe care penitenciarul îl impregnează asupra acestora. Chiar dacă imaginea gratiilor este ascunsă de privirea copiilor, aceștia percep însă zidurile închisorii, pe care le transpun pe hârtie.

Pentru a da sens strategiilor de reintegrare și de menținere a legăturii cu mediul de suport, consider că legislația ar trebui să încurajeze ca astfel de activități să aibă loc în familie, nu în penitenciar. Nuanța este diferită dacă părintele ar fi cel care și-ar vizita acasă copilul de 1 iunie. Zidurile nu trebuie desenate, iar penitenciarul nu trebuie să devină un loc de joacă ocazional, pentru că astfel de activități accentuează și mai mult starea de disconfort a unor copii care se joacă în penitenciar, în timp ce prietenii lor se joacă cu părinții acasă sau în parc.

O zi în libertate, alături de familie, nu reprezintă un pericol pentru societate, iar în cazul unor infracțiuni izolate care ar putea apărea, putând să fie luate ulterior sancțiunile care se impun. O zi în libertate alături de copii ar reprezenta, în același timp, o motivație în vederea reintegrării pentru persoanele private de libertate, făcând executarea pedepsei puțin mai ușoară.

Vladimir-Adrian Costea

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate