« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

De ce desenăm ziduri? De ce ne jucăm în penitenciar?
03.06.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Ziua mondială a părinților și Ziua internațională a copilului a fost marcată în acest an cu câteva zile înainte de 1 iunie la Penitenciarul Galați. Comunicatul emis de ANP ne informează că în incinta Penitenciarului a fost organizată activitatea interactivă „Ne jucăm în familie”.

Timp de două ore, 22 de copii, însoțiți de mamele lor, au interacționat cu părinții lor, persoane private de libertate. Jocurile și activitățile reacreative sunt prezentate într-o nuanță pozitivă, ANP subliniind faptul că „activitatea  a avut drept scop menținerea relațiilor persoanelor private de libertate cu familia, dezvoltarea abilităților parentale, precum și crearea unui mediu de suport favorabil acestora pentru reintegrarea ulterioară în societate”.

Cuvinte frumoase, care însă ascund o realitate mai puțin problematizată în spațiul public, reprezentată de modul în care copiii percep separarea de unul dintre părinți, precum și impactul pe care penitenciarul îl impregnează asupra acestora. Chiar dacă imaginea gratiilor este ascunsă de privirea copiilor, aceștia percep însă zidurile închisorii, pe care le transpun pe hârtie.

Pentru a da sens strategiilor de reintegrare și de menținere a legăturii cu mediul de suport, consider că legislația ar trebui să încurajeze ca astfel de activități să aibă loc în familie, nu în penitenciar. Nuanța este diferită dacă părintele ar fi cel care și-ar vizita acasă copilul de 1 iunie. Zidurile nu trebuie desenate, iar penitenciarul nu trebuie să devină un loc de joacă ocazional, pentru că astfel de activități accentuează și mai mult starea de disconfort a unor copii care se joacă în penitenciar, în timp ce prietenii lor se joacă cu părinții acasă sau în parc.

O zi în libertate, alături de familie, nu reprezintă un pericol pentru societate, iar în cazul unor infracțiuni izolate care ar putea apărea, putând să fie luate ulterior sancțiunile care se impun. O zi în libertate alături de copii ar reprezenta, în același timp, o motivație în vederea reintegrării pentru persoanele private de libertate, făcând executarea pedepsei puțin mai ușoară.

Vladimir-Adrian Costea

 
Secţiuni: Drept penal, Dreptul familiei, JURIDICE.ro, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD