Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Regulamentul (UE) financiar-tip pentru organismele de parteneriat public-privat menționate la articolul 71 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046
04.06.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 142 din data de 29 mai 2019, a fost publicată Regulamentul delegat (UE) 2019/887 al Comisiei din 13 martie 2019 privind regulamentul financiar-tip pentru organismele de parteneriat public-privat menționate la articolul 71 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului.

Art. 71 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 stabilește că „Organismele cu personalitate juridică instituite printr-un act de bază cărora le-a fost încredințată punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat își adoptă propriile norme financiare. Respectivele norme includ un set de principii necesare pentru asigurarea bunei gestiuni financiare a fondurilor Uniunii…”

Regulamentul are ca scop stabilirea principiilor esențiale pe baza cărora organismele de parteneriat public-privat își adoptă propriile norme financiare.

Capitolul 2 prevede Principiile bugetare, astfel în cadrul procesului de întocmire și execuție a bugetului organismului PPP urmează a se lua în vedere principiile unității, exactității bugetare, anualității, echilibrului, unității de cont, universalității, specificității, bunei gestiuni financiare și transparenței.

Regulamentul  expres stabilește că „Consiliu de conducere” este principala entitate internă a organismului PPP care este responsabilă cu luarea deciziilor privind chestiunile financiare și bugetare, indiferent cum este denumită entitatea respectivă în actul constitutiv al organismului PPP

Planificarea financiară (cap. 3) stabilește conținutul estimărilor veniturilor și cheltuielilor organismului PPP.

Regulamentul stabilește obligația ordonatorul de credite să informează anual Consiliul de conducere cu privire la îndeplinirea sarcinilor sale aferente exercițiului financiar, informație ce se materializează sub forma  unui  raport anual de activitate consolidat.

Auditul intern este îndeplinită de auditorul intern al Comisiei. Auditorul intern nu poate fi nici ordonator de credite, nici contabil.

Capitolul 6 reglementează operațiunile de venituri și cheltuieli. Execuția veniturilor cuprinde estimarea creanțelor, constatarea creanțelor de recuperat, recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit, precum și renunțarea la creanțele constatate.

Important: Un auditor extern independent urmează să verifice dacă în conturile anuale ale organismului PPP sunt prezentate în mod corespunzător veniturile, cheltuielile și situația financiară a acestuia, înainte de eventuala consolidare în conturile finale ale Comisiei.

Fiecare organism PPP trebuie să adopte noi norme financiare în termen de nouă luni de la data la care organismul PPP intră sub incidența articolului 71 din regulamentul menționat. Organismele PPP care și-au adoptat deja normele financiare în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 trebuie să le revizuiască pentru a asigura conformitatea cu prezentul regulament. Normele financiare revizuite intră în vigoare cel târziu la 1 septembrie 2019.

Intrarea în vigoare: 30 mai 2019*.

* Articolul 23 și articolul 33 alineatul (4) se aplică de la 1 ianuarie 2020, cu excepția articolului 33 alineatul (4) litera (c), care se aplică de la 1 ianuarie 2021.

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.