BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ și CA Cluj. Restituire parțială a cauzei la parchet și începerea judecății

05.06.2019 | Andreea COMAN
Abonare newsletter
Andreea Coman

Andreea Coman

Contrar opiniei exprimate în doctrină în sensul imposibilității dispunerii disjungerii și restituirii cauzei la parchet față de o serie de inculpați și începerea judecății cu privire la ceilalți, o astfel de soluție fost confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dispus, în contestație, desființarea în parte a hotărârii pronunțate de judecătorul de cameră preliminară de la prima instanță, începerea judecății pentru majoritatea inculpaților (17), pronunțând expres disjungerea cauzei cu privire la faptele mai multor inculpați (7), pentru care a dispus restituirea cauzei la parchet. (Înalta Curte de Casație și Justiție, Încheierea nr. 67 din 19 ianuarie 2016, pronunțată în dosarul nr. 4256/1/2015)

În același sens s-a pronunțat și judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Cluj care a admis contestațiile formulate de inculpați și cu luarea în considerare a dispozițiilor legale în materie, a apreciat că singurele soluții legale care puteau fi pronunțate în această fază a procesului penal au fost acelea de restituire a cauzei la parchet în ceea ce-l privește pe unul dintre inculpați și de dispunere a începerii judecății în ceea ce-i privește pe ceilalți inculpați contestatori (A se vedea în acest sens Încheierea penală nr. 1 din 04 mai 2015 pronunțată de Curtea de Apel Cluj, S. pen. și min., Teodor Manea, Andreea Simona Uzlău, Corina Voicu, Cameră preliminară, Practică judiciară, Ed. Hamangiu, 2017, pag. 300)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week