Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ și CA Cluj. Restituire parțială a cauzei la parchet și începerea judecății
05.06.2019 | Andreea COMAN

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Contrar opiniei exprimate în doctrină în sensul imposibilității dispunerii disjungerii și restituirii cauzei la parchet față de o serie de inculpați și începerea judecății cu privire la ceilalți, o astfel de soluție fost confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dispus, în contestație, desființarea în parte a hotărârii pronunțate de judecătorul de cameră preliminară de la prima instanță, începerea judecății pentru majoritatea inculpaților (17), pronunțând expres disjungerea cauzei cu privire la faptele mai multor inculpați (7), pentru care a dispus restituirea cauzei la parchet. (Înalta Curte de Casație și Justiție, Încheierea nr. 67 din 19 ianuarie 2016, pronunțată în dosarul nr. 4256/1/2015)

În același sens s-a pronunțat și judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Cluj care a admis contestațiile formulate de inculpați și cu luarea în considerare a dispozițiilor legale în materie, a apreciat că singurele soluții legale care puteau fi pronunțate în această fază a procesului penal au fost acelea de restituire a cauzei la parchet în ceea ce-l privește pe unul dintre inculpați și de dispunere a începerii judecății în ceea ce-i privește pe ceilalți inculpați contestatori (A se vedea în acest sens Încheierea penală nr. 1 din 04 mai 2015 pronunțată de Curtea de Apel Cluj, S. pen. și min., Teodor Manea, Andreea Simona Uzlău, Corina Voicu, Cameră preliminară, Practică judiciară, Ed. Hamangiu, 2017, pag. 300)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO