Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: interdicția persoanelor condamnate de a introduce bunuri sau alte valori în alte condiţii decât cele admise. UPDATE: decizia Curții Constituționale
25.01.2022 | Andrei Alexandru MARCU

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

25.01.2022: În data de 30.09.2021, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 595/2021, Monitorul Oficial nr. 1217 din data de 22.12.2021):

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Antonela Anemary Cristea în Dosarul nr.25980/281/2018 al Judecătoriei Ploiești – Secția penală și constată că dispozițiile art.475 din Codul de procedură penală și sintagma „bunuri sau alte valori” cuprinsă în art.82 lit.j) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Judecătoriei Ploiești – Secția penală și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 30 septembrie 2021.

***

07.06.2019: În data de 21.05.2019 s-a constituit un nou dosar (1458D/2019) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 475 din Codul de procedură penală și ale art. 82 lit. (j) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (cauza Cristea Antonela Anemary).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care dispozițiile art. 82 lit. (j) din Legea nr. 254/2013 formează obiectul unui control de constituționalitate, cealaltă dispoziție formând obiectul altor șapte dosare, dintre care patru soluționate prin Deciziile nr. 270/2016, nr. 498/2016, nr. 440/2017 și nr. 636/2017.

Instanţa de trimitere este Judecătoria Ploiești, care nu a suspendat judecarea cauzei și la același termen, a respins cererea de sesizare a Curții Constituționale cu privire la dispozițiile art. 104 din Legea nr. 254/2013 ca inadmisibilă.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 82 (extras)
Persoanelor condamnate le sunt interzise:
j) introducerea în penitenciar, procurarea, confecţionarea, deţinerea, schimbul, primirea, utilizarea sau transmiterea de arme, materiale explozive, obiecte şi substanţe care pun în pericol siguranţa penitenciarului, misiunilor sau a persoanelor, bani, medicamente, telefoane mobile, accesorii ale telefoanelor mobile, bunuri sau alte valori, în alte condiţii decât cele admise.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat – Baroul Constanța

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti