« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Contestația împotriva dispoziției de începere a judecății. CCR-admitere
13.06.2019 | Andreea COMAN

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Andreea Coman

Andreea Coman

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 429 din 30 mai 2019, a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 243/2019 referitoarea la admiterea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 341 alin. (9) din Codul de procedură penală.

Dispoziții legale criticate pentru neconstituționalitate

Dispozițiile art. 341 alin. 9 Cod procedură penală:

În cazul prevăzut la alin. 7 pct. 2 lit. c), în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii procurorului, petentul și intimații pot face, motivat, contestație cu privire la modul de soluționare a excepțiilor privind legalitatea administrării probelor și a efectuării urmăririi penale. Contestația nemotivată este inadmisibilă.

Dispoziții constituționale presupus încălcate   

Art. 1 alin. (5) privind principiul legalității, art. 11 referitor la prioritatea dreptului internațional, art. 16 referitor la egalitatea cetățenilor în fața legii, art. 20 privind tratatele internaționale privind drepturile omului, art. 21 alin. (3) referitor la dreptul la un proces echitabil.

Aprecieri și argumente ale Curții Constituționale

Cu privire la criticile aduse art. 341 alin. (9) din Codul de procedură penală, în măsura în care este interpretat în sensul că obiectul contestației față de soluția judecătorului de cameră preliminară de admitere a plângere și dispunere a începerii judecății poate viza exclusiv modul de soluționare a excepțiilor privind legalitatea administrării probelor și a efectuării urmăririi penale ar încălca dreptul la apărare și exercitarea căilor de atac, Curtea Constituțională a arătat că tratamentul diferențiat ce rezultă din dispozițiile criticate este nejustificat și conduce la o discriminare, iar pe de altă parte că, deși competența exclusivă de instituire a regulilor de desfășurare a procesului penal în fața instanțelor de judecată aparține legiuitorului, orice limitare trebuie să fie temeinic justificată, analizându-se în ce măsură dezavantajele create de ea nu cumva depășesc posibilele avantaje.

Decizia Curții Constituționale

Admite excepția de neconstituționalitate și constată că soluția legislativă cuprinsă în art. 341 alin. (9) din Codul de procedură penală, care exclude posibilitatea de a face contestație împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară cu privire la dispoziția de începere a judecății referitor la faptele și persoanele pentru care, în cursul cercetării penale, a fost pusă în mișcare acțiunea penală este neconstituțională.

Av. Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.