Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a constat probleme privind securitatea datelor pe site-urile instituțiilor UE
05.06.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Data protection
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 3 iunie 2019, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a informat publicul printr-un comunicat privitor la probeleme de protecție a datelor cu care se confruntă site-urile instituțiilor UE.

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) a efectuat un control privind conformarea la GDPR a site-urile principalelor instituții și organisme ale UE, ca urmare s-a constat un șir de probleme privind protecția datelor și securitatea acestora la șapte din cele zece site-uri verificate. Fiecare dintre instituțiile care gestionează site-urile, a primit recomandări din partea AEPD cu privire la modul în careurmează a se asgiura securitatea datelor pe acestea. Instituțiile relevante au reacționat pozitv la îndemnul AEPD și au început procesul de remediere a problemelor identificate.

AEPD sa referit la respectarea protecției datelor în cadrul serviciilor publice web, controlate de instituțiile și organismele UE. Comisia a evaluat respectarea Regulamentului 2018/1725, care stabilește normele de protecție a  datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, Directiva 2002/58/CE* asupra confidențialității și comunicațiilor electronice și recomandările furnizate instituțiilor și organismelor UE de către AEPD în Ghidul său privind serviciile web.
*În comunicatul original era „ Directive 2002/57EC” , în fapt se are în vedere Directiva 2002/58/CE.

AEPD a efectuat evaluarea printr-un psoft care colectează în mod automat informații privind prelucrarea datelor cu caracter personal de către site-uri web. Aceste informații includ utilizarea cookie-urilor, semnalizatoare Web, securitatea conexiunilor criptate (HTTPS) șamd.

Inspecția a arătat că mai multe site-uri web nu respectau Regulamentul sau Directiva și nu respectau Ghidul AEPD privind serviciile web. Una dintre problemele întâmpinate a fost urmărirea terțelor părți fără consimțământul prealabil. Acest lucru este deosebit de problematic în cazurile în care o terță parte în cauză operează pe baza unui model de afaceri bazat pe profilarea și urmărirea ulterioară a comportamentului vizitatorilor site-ului web. Alte probleme întâmpinate au inclus utilizarea tacker-ilor pentru analiza web fără consimțământul prealabil al vizitatorilor și transmiterea datelor personale colectate prin intermediul formularelor web utilizând conexiuni necriptate.

Drept urmare a anchetei AEPD și ca rezultat al recomandărilor transmise instituțiilor, acum site-urile lor oferă conexiuni sigure HTTPS. Constatările sumare ale inspecției au fost prezentate de AEPD și au fost discutate cu rețeaua de DPO din cadrul instituțiilor UE.

AEPD va urmări eforturile depuse de instituțiile UE inspectate, și vor continua evaluarea site-urilor în lunile următoare.

Sursa oficială: https://edps.europa.eu/node/5369.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti