« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ministrul Justiției va conduce lucrările Secțiunii Justiție a Consiliului JAI. UPDATE: Rezultatele
07.06.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 6 iunie 2019, Ana Birchall, ministrul justiției, interimar, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, a condus lucrările Secțiunii Justiție a Consiliului JAI, potrivit unui comunicat.

Referindu-se la obiectivele atinse de România în cadrul mandatului de Președinție la Consiliul UE, ministrul Ana Birchall a declarat că „rezultatele acestui Consiliu confirmă fără echivoc prestația foarte bună a României ca Președinție a Consiliului UE și statutul de partener de încredere în procesul de consolidare și promovare a proiectelor europene, dar și capacitatea de înțelegere, ca broker onest,  a abordărilor proprii celorlalte state membre și de armonizare a intereselor acestora in procesul de negociere interinstituțională. În concordanță cu principiile și valorile europene, Ministerul Justiției va continua să participe activ la avansarea politicilor Uniunii ca promotor al unei justiții independente, orientată spre stabilitate și predictibilitate.

Pe agenda reuniunii s-au aflat atât propuneri legislative, cât și instrumente nelegislative, în domenii de interes pentru consolidarea spațiului de libertate, securitate și justiție al Uniunii Europene.

Consiliul a adoptat decizii privind mandatele de negociere privind un acord UE-SUA în domeniul probelor electronice în scopul cooperării judiciare în materie penală și, respectiv, participarea la negocierile privind un Al Doilea Protocol adițional la Convenția Consiliului Europei privind criminalitatea informatică.

De asemenea, au fost adoptate Concluzii ale Consiliului privind reținerea datelor și, respectiv, sinergiile dintre Eurojust și rețelele judiciare europene în materie penală. Totodată, în cadrul reuniunii, s-a confirmat larga susținere pentru rapoartele Președinției privind viitorul dreptului penal substanțial și, respectiv, calea de urmat în domeniul recunoașterii reciproce în materie penală.

Consiliul a luat notă de progresele înregistrate în negocierile privind Propunerea de regulament privind legea aplicabilă efectelor față de terți ale cesiunilor de creanță, inițiativă legislativă cu rol important în avansarea agendei UE în domeniile economic și financiar. Miniștrii justiției din statele membre UE au avut și o dezbatere de orientare  pe tema digitalizării cooperării judiciare în materie civilă și comercială, în contextul revizuirii regulamentelor privind comunicarea actelor, respectiv obținerea probelor. Digitalizarea poate contribui semnificativ la eficientizarea cooperării transfrontaliere.

Dintre punctele adoptate fără dezbatere, amintim Directiva privind cadrele de restructurare preventivă, a doua șansă și măsurile de sporire a eficienței procedurilor de restructurare, de insolvență si de remitere de datorie și completarea la abordarea generală privind anexele la Regulamentul privind ordinele europene de furnizare și conservare a probelor electronice în materie penală.

De asemenea, miniștrii justiției și-au exprimat voința politică pentru participarea UE, în calitate de observator, la GRECO (Grupul statelor împotriva corupției), structură înființată de Consiliul Europei.

Dejunul de lucru al miniștrilor justiției a avut ca temă „Formarea judiciară pentru consolidarea încrederii reciproce”, confirmând importanța acestui domeniu pentru crearea unei culturi juridice europene comune.

***

În perioada 6-7 iunie 2019, va avea loc la Luxembourg, reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), potrivit unui comunicat.

Ana Birchall, ministrul justiției, interimar, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, va conduce, în data de 6 iunie 2019, lucrările Secțiunii Justiție a Consiliului JAI.

Această reuniune va marca atingerea tuturor obiectivelor Președinției române a Consiliului UE, în domeniul justiției. Aceste realizări constituie o dovadă în plus în ceea ce privește angajamentul României pentru promovarea valorilor și principiilor europene și avansarea spațiului de justiție, libertate și securitate european.

Temele care se vor afla pe agenda de discuții a miniștrilor justiției privesc atât propuneri legislative, cât și instrumente nelegislative.

Astfel, Consiliul va lua notă de progresele înregistrate în negocierile privind Propunerea de regulament privind legea aplicabilă efectelor față de terți ale cesiunilor de creanță, inițiativă legislativă cu rol important în avansarea agendei UE în domeniile economic și financiar. Miniștrii justiției din statele membre UE vor avea și o dezbatere de orientare pe tema digitalizării cooperării judiciare în materie civilă și comercială, în contextul revizuirii regulamentelor privind comunicarea actelor, respectiv obținerea probelor. Digitalizarea poate contribui semnificativ la eficientizarea cooperării transfrontaliere.

Consiliul va adopta mandatele de negociere privind un acord UE-SUA în domeniul probelor electronice și, respectiv, participarea la negocierile privind un Al Doilea Protocol adițional la Convenția Consiliului Europei privind criminalitatea informatică.

De asemenea, vor fi adoptate Concluzii privind reținerea datelor și sinergiile dintre Eurojust și rețelele judiciare europene în materie penală. Totodată, miniștrii vor dezbate rapoartele Președinției privind viitorul dreptului penal substanțial și, respectiv, calea de urmat în domeniul recunoașterii reciproce în materie penală.

Dintre punctele care vor fi adoptate fără dezbatere, amintim Directiva privind cadrele de restructurare preventivă, a doua șansă și măsurile de sporire a eficienței procedurilor de restructurare, de insolvență si de remitere de datorie și completarea la abordarea generală privind anexele la Regulamentul e-evidence. De asemenea, miniștrii justiției își vor exprima voința politică pentru participarea UE, în calitate de observator, la GRECO (Grupul statelor împotriva corupției), structură înființată de Consiliul Europei.

Dejunul de lucru al miniștrilor justiției are ca temă „Formarea judiciară pentru consolidarea încrederii reciproce”, obiectivul fiind acela de confirma importanța acestui domeniu pentru crearea unei culturi juridice europene comune.

În dimineața zilei de 6 iunie 2019, începând cu ora 08.45, ministrul justiției, Ana Birchall, va susține câteva declarații de presă la intrarea în clădirea Consiliului UE din Luxemburg, iar la finalul reuniunii, după ora 17.00, va susține o conferință de presă.

Ana Birchall„România și-a atins obiectivele în cadrul Președinției rotative și va continua să-și ducă la capăt angajamentele asumate în respectarea valorilor și principiilor europene. Ca partener în cadrul trio-ului de Președinții, vom continua să promovăm obiectivele și prioritățile comune pentru avansarea proiectului european. Consider că PRES RO lasă o bază bună de lucru atât în ce privește dosarele legislative cât și cele nelegislative.”

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD