Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Constituția cu de toate, prețul unui consens politic
07.06.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: Drept constitutional, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

După validarea referendumului consulativ din 26 mai, consultările dintre Președintele Klaus Iohannis și partidele politice, au avut ca principal subiect transpunerea rezultatului într-un cadru constituțional. Pe scurt, amendarea Constituției, pentru care este necesară susținerea din partea a două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere a Parlamentului. Ulterior, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie să fie aprobată prin referendum (a se vedea art. 151 din Constituție). Este nevoie astfel de o majoritate calificată în Parlament, precum și de validarea unui nou referendum. Imperativul obținerii unui larg consens politic (prin reducerea pe cât posibil a numărului de actori care s-ar putea opune acestui demers), prezintă ca și principal dezavantaj modificarea in extenso a cadrului constituțional.

Grosso modo, proiectul de revizuire al Constituției ar putea include: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție, restrângerea prerogativei Guvernului privind acordarea ordonanțelor de urgență, extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență direct la Curtea Constituțională. La aceste modificări care au făcut obiectul referendumului consulativ, o parte dintre actorii politici mai propun trecerea la un Parlament unicameral și reducerea dimensiunii acestuia la maxim 300 de parlamentari, includerea inițiativei “Fără penali în funcţii publice”, dar și redefinirea familiei. Cândva, o parte dintre alegători au votat ceva și acum brusc s-a ivit ocazia pentru ca fiecare actor să-și aducă contribuția, iar la final să-și asume laurii victoriei.

În tot acest demers lipsesc însă propunerile de clarificare a ambiguităților din cadrul Constituției cu privire la prerogativele Președintelui privind desemnarea unui prim-ministru, respectiv la numirea unor miniștii în cadrul Guvernului. Dezbaterea în jurul amendării Constituției nu ar trebui să fie realizată eminamente pe criterii de obținere a unui consens politic, în lipsa unei analize aplicate din partea experților de drept constituțional.

O Constituție cu de toate nu va reduce conflictele juridice de natură constituțională, în măsura în care accentul nu este pus, mai întâi, pe clarificarea normelor constituționale.

Vladimir-Adrian Costea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti