Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Consiliul JAI – Nu s-a discutat despre operaționalizarea deplină a Parchetului European (EPPO)
10.06.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Agenda reuniunii miniștrilor justiției în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (desfășurat la Luxemburg în perioada 6-7 iunie 2019) nu a inclus unul din obiectivele asumate în cadrul Programului Președinției României la Consiliul UE, în cadrul capitolului dedicat justiției penale.

Politizarea excesivă în jurul candidaților pentru funcția de procuror-șef european, precum și stagnarea negocierilor dintre Consiliul UE și Parlamentul European, au făcut ca subiectul să fie reluat pe agenda viitoarei Președinții. Cu toate acestea, s-ar fi impus includerea pe agenda a unui punct dedicat prezentării principalelor elemente aduse în discuție în cadrul negocierilor, precum și inițierea unei dezbateri în jurul acestui subiect.

Contribuția României la lansarea și extinderea cooperării consolidate privind Parchetul European nu ar fi trebuit să fie umbrite de politizarea în jurul unui anumit candidat. România a ratat astfel șansa de a face un pas în față în vederea intensificării eforturilor privind operaționalizarea deplină a Parchetului European.

În schimb, merită punctat faptul că în timpul Președinției României la Consiliul UE, miniștrii justiției au ajuns la un consens politic în vederea participării UE la GRECO, în calitate de observator.

Vladimir-Adrian Costea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti