ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Consiliul JAI – Nu s-a discutat despre operaționalizarea deplină a Parchetului European (EPPO)
10.06.2019 | Vladimir Adrian COSTEA


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Agenda reuniunii miniștrilor justiției în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (desfășurat la Luxemburg în perioada 6-7 iunie 2019) nu a inclus unul din obiectivele asumate în cadrul Programului Președinției României la Consiliul UE, în cadrul capitolului dedicat justiției penale.

Politizarea excesivă în jurul candidaților pentru funcția de procuror-șef european, precum și stagnarea negocierilor dintre Consiliul UE și Parlamentul European, au făcut ca subiectul să fie reluat pe agenda viitoarei Președinții. Cu toate acestea, s-ar fi impus includerea pe agenda a unui punct dedicat prezentării principalelor elemente aduse în discuție în cadrul negocierilor, precum și inițierea unei dezbateri în jurul acestui subiect.

Contribuția României la lansarea și extinderea cooperării consolidate privind Parchetul European nu ar fi trebuit să fie umbrite de politizarea în jurul unui anumit candidat. România a ratat astfel șansa de a face un pas în față în vederea intensificării eforturilor privind operaționalizarea deplină a Parchetului European.

În schimb, merită punctat faptul că în timpul Președinției României la Consiliul UE, miniștrii justiției au ajuns la un consens politic în vederea participării UE la GRECO, în calitate de observator.

Vladimir-Adrian Costea

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate