« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: competența teritorială exclusivă în materia contenciosului administrativ. UPDATE: decizia Curții Constituționale
10.06.2021 | Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

10.06.2021: În data de 10.11.2020, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 815/2020, Monitorul Oficial nr. 143 din data de 11.02.2021):

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Ion Criveanu în Dosarul nr.7317/2/2018 al Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal şi constată că prevederile art.10 alin.(3) din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în ședința din data de 10 noiembrie 2020.

***

10.06.2019: În data de 29.05.2019 s-a constituit un nou dosar (1554D/2019) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 10 alin. (3) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ (cauza Criveanu Ion).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este al doilea dosar în care această dispoziție formează obiectul unei excepții de neconstituționalitate, celălalt dosar aflându-se tot în faza de raport (dosar nr. 2318D/2018).

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel București, care odată cu sesizarea Curții Constituționale, a admis excepția necompetenței teritoriale exclusive și a declinat-o în favoarea Curții de Apel Pitești.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 10 (extras)
(3) Reclamantul persoană fizică sau juridică de drept privat se adresează exclusiv instanţei de la domiciliul sau sediul său. Reclamantul autoritate publică, instituţie publică sau asimilată acestora se adresează exclusiv instanţei de la domiciliul sau sediul pârâtului.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat – Baroul Constanța

 
Secţiuni: C. administrativ, CCR, Drept constitutional, Jurisprudență | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD