Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Rezumatul AEPD referitor la mandatul de negociere a unui acord UE-SUA privind accesul transfrontalier la probele electronice


10 iunie 2019 | Vlad BERCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 186 din data de 3 iunie 2019, a fost publicat Rezumatul Avizului Autorității Europene pentru Protecția Datelor referitor la mandatul de negociere a unui acord UE-SUA privind accesul transfrontalier la probele electronice.

La 17 aprilie 2018, Comisia a emis un pachet de două propuneri legislative: o propunere de regulament privind ordinele europene de divulgare și de păstrare a probelor electronice în materie penală (denumită în continuare „propunerea privind probele electronice”) și o propunere de directivă de stabilire a unor norme armonizate privind desemnarea reprezentanților legali în scopul obținerii de probe în cadrul procedurilor penale.

La 5 februarie 2019, Comisia a adoptat două recomandări de decizii ale Consiliului: o recomandare de autorizare a deschiderii negocierilor în vederea unui acord internațional între Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA) privind accesul transfrontalier la probele electronice în scopul cooperării judiciare în materie penală (denumită în continuare „recomandarea”) și o recomandare de autorizare a participării Comisiei, în numele UE, la negocierile privind un al doilea protocol adițional la Convenția Consiliului Europei privind criminalitatea informatică (CETS nr. 185).

Autoritatea Europenă pentru Protecția Datelor afirmă că înțelege necesitatea ca autoritățile de aplicare a legii să securizeze și să obțină probe electronice rapid și eficient. Autoritatea recomandă, în special, implicarea cât mai din timp a autorităților judiciare desemnate de cealaltă parte la acord în procesul de obținere a probelor electronice, pentru ca aceste autorități să aibă posibilitatea de a revizui conformitatea ordinelor cu drepturile fundamentale și de a invoca motive de refuz.

În afară de aceste recomandări generale, recomandările și comentariile AEPD din prezentul aviz se referă la următoarele aspecte specifice ale viitoarelor acorduri internaționale care vor fi negociate cu SUA în directivele de negocieri:
— caracterul obligatoriu al acordului;
— transferurile ulterioare de către autoritățile competente din SUA;
— drepturile persoanelor vizate din SUA, în special dreptul la informație și dreptul de acces;
— controlul de către o autoritate independentă din SUA;
— căile de atac judiciare și administrative din SUA;
— categoriile de persoane vizate în cauză;
— definiția și tipurile de date acoperite de acordul preconizat;
— infracțiunile care fac obiectul acordului preconizat;
— garanțiile specifice pentru asigurarea unui nivel corespunzător de securitate a datelor transferate;
— tipul de autorități care pot emite ordine pentru probe electronice;
— posibilitatea ca prestatorii de servicii care au primit un ordin pentru probe electronice să poată obiecta pe bază de temeiuri specifice.

Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii