Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Avizul CESE pe tema „Revoluția digitală din perspectiva necesităților și drepturilor cetățenilor”
10.06.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 190 din data de 5 iunie 2019, a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Revoluția digitală din perspectiva necesităților și drepturilor cetățenilor”.

În 2018, UE a instituit un nou program de finanțare – Europa Digitală – care va fi lansat în 2021 pentru a sprijini transformarea digitală a societăților și a economiilor Europei. Programul Europa digitală va oferi finanțare pentru proiecte în cinci domenii: supercalculul, inteligența artificială, securitatea cibernetică, competențele digitale avansate, și asigurarea utilizării pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate.

Comitetul a trecut în revistă principalele repere istorice care au modificat interacțiunea umană în toate sferele sale de activitate, din momentul când internetul a devenit accesibil publicului larg, până la utilizarea de către Facebook și Google a Inteligenței Artificiale cu succes pentru a „optimiza” afișarea informațiilor și publicitatea.

În 2017, Comisia Europeană a publicat un sondaj – Eurobarometru – care a arătat că 76 % dintre persoanele care folosesc internetul în fiecare zi spun că impactul acestor tehnologii asupra calității vieții lor a fost pozitiv, în comparație cu 38 % care nu folosesc niciodată internetul. Procentul din urmă poate fi datorat unei lipse de competențe digitale, însă există și un număr semnificativ de persoane care ar putea avea competențele respective, dar care au îngrijorări serioase cu privire la utilizarea internetului, ceea ce îi face să ezite în a urma acest exemplu. Acest punct de vedere trebuie respectat și luat în serios. Îngrijorarea se referă în special la probleme legate de autonomie, responsabilitate, securitate, demnitate, viața privată a oamenilor și condițiile de muncă.

În ce privește paternalismul tehnologic, adică situația când tehnologiile preiau competența luării de decizie de la oameni, o tehnologie în acest sens ar trebui să presupună formare, nu manipulare, și să îndeplinească cerința privind libera alegere a oamenilor, pentru a garanta autonomia umană. Cel mai elocvent exemplu de utilizare extremă a tehnologiei digitale pentru a influența oamenii se găsește în China. Pentru fiecare dintre cetățenii săi, guvernul chinez aplică un scor, cu ajutorul căruia se poate stabili dacă o persoană este eligibilă pentru un împrumut, o viză sau un loc de muncă. Acest lucru contravine puternic valorilor europene (protecția datelor, viața privată, protecția socială, durabilitatea).

Automatizarea și responsabilitatea – sistemele automatizate, indiferent cât de complexe sunt, trebuie să funcționeze în conformitate cu principiul human-in-command. Doar ființele umane iau decizia finală și își asumă responsabilitatea pentru aceasta.

Viața privată este stingherită de evoluția progesivă a tehnologiilor. De exemplu, angajații Uber au folosit instrumentul God View al companiei pentru a urmări politicieni, celebrități și alte persoane, ceea ce a încetat în urma unei cauze în justiție. În acest sens, protecția datelor trebuie să fie o prioritate pentru autoritățile europene și să fie o obligație pentru giganții IT.

Munca va rămâne principala sursă de venit în era digitală. Angajabilitatea, din perspectiva angajatorului, și capacitatea de a lucra, din punctul de vedere al angajatului, sunt două fețe ale aceleiași monede în transformarea digitală. Capacitatea angajaților de adaptare la noi sarcini este egală cu posibilitatea de a adapta munca prin tehnologie digitală la cerințele de muncă individuale.

Pentru mai multe detalii a se vedea Avizul Comitetului integral.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.