Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Aculturarea dreptului internațional al investițiilor


11.06.2019 | Doru BĂJAN
Secţiuni: Articole, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Doru Băjan

Doru Băjan

Aculturarea prin intermediul masteratelor

1. În România, materia dreptului internațional al investițiilor este puțin cunoscută de majoritatea juriștilor. Materia nu face parte din programa facultăților de drept, nici măcar ca materie opțională și este tratată sumar în cursurile de drept international public.

Singura lucrare în domeniu, scrisă de un autor roman, aparține lui Claudiu Paul Buglea [1].

2. Aculturarea dreptului international al investițiilor poate avea loc cu sprijinul mediului universitar juridic, prin masteratele și doctoratele din domeniul dreptului internațional public pe care le organizează, dar și cu concursul editurilor care publică (și) carte juridică, prin traducerea și tipărirea unor lucrări de interes ce tratează domeniul dreptului internațional al investițiilor.

3. În cadrul masteratelor organizate în domeniul dreptului internațional public se poate alege o grupă de cursanți cunoscători ai limbii franceze care, la deschiderea cursurilor, să primească fiecare cîte o temă de memoriu împreună cu bibliografia aferentă, fiecare să redacteze memoriul pe care îl comunică și celorlalți cursanți, cursul de master constînd în dezbateri ale memoriilor.

La sfîrșitul cursului, fiecare participant este beneficiarul a 20-30 de memorii.

4. Ca teme pentru memorii sugerez: Națiunile Unite, Comisia Dreptului Internațional; principiile generale de drept; principiul bunei credințe; cutuma internațională; Convenția de la Viena din 1969 privind dreptul tratatelor; soft law; CIRDI – organizare, funcționare, reguli de arbitrare; CPAI, CPIJ, CIJ – înființare, competențe, cazuri soluționate, precedentul judiciar; noțiunea de investiție străină în dreptul internațional al investițiilor; standarde de protecție a investițiilor străine și a investitorilor străini; tratamentul națiunii celei mai favorizate; tratamentul just și echitabil; protecția așteptărilor legitime; denegarea de justiție; clauza umbrella; exproprierea indirectă; comentariile lui Roberto AGO asupra proiectului de Convenție al CDI privind responsabilitatea statului pentru faptul internațional ilicit; comentariile lui James CRAWFORD privind Raportul asupra responsabilității statelor; responsabilitatea statelor pentru faptul international ilicit în doctrina și jurisprudența internaționale; arbitrajul internațional; cazul pe rolul CIRDI ARB 98/2 – Victor Pey Casado vs R. CHILE; comentarii ale practicii arbitrale a tribunalelor CIRDI efectuate de Emmanuel GAILLARD; comentarii ale practicii arbitrale a tribunalelor CIRDI efectuate de Julien FOURET și Dany KHAYAT; comentarii ale practicii arbitrale ale tribunalelor CIRDI efectuate de Patrick JAKOBS și Franck LATTY; evaluarea prejudiciului în arbitrajul international – doctrină și practică arbitrală.

5. Ordinea de prezentare a temelor are în vedere complexitatea subiectelor și nevoia de timp pentru studiu și redactarea memoriului.

Aculturarea prin intermediul doctoratelor

6. În cadrul școlilor doctorale, la disciplina drept internațional public, pot fi stabilite subiecte de teze precum: contenciosul arbitral transnațional privind investițiile străine; calificarea ca investiție străină; regimul juridic internațional al investiției private străine; denegarea de justiție substanțială în dreptul internațional public; exproprierea indirectă în dreptul internațional al investițiilor; tratamentul just și echitabil în dreptul internațional al investițiilor; dreptul internațional al investițiilor; răspunderea statelor pe baza tratatelor de promovare și protecție a investițiilor; probele în arbitrajul international; principiile generale de drept în dreptul internațional public.


[1] Claudiu-Paul Buglea, ”Soluționarea diferendelor dintre state și comercianții de altă naționalitate, Editura Hamangiu, 2006.


Avocat Doru Băjan

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti